Selangorkini
SELANGOR

Apa motif SPR pindah DUN pengundi?

Oleh : AFEEQA AFEERA

KAJANG: Blogger Milo Suam melaporkan pengundi cina dikenali sebagai Lee Kim Seng, yang juga penduduk di Taman Jenaris, Kajang membuat aduan namanya dipindahkan ke Dewan Undangan Negeri (DUN) lain tanpa pengetahuannya, baru-baru ini.

Kim Seng, 47, mendakwa sudah empat kali mengundi di DUN Kajang, namun dipindahkan lokalitinya daripada Kajang ke Bangi sewaktu beliau membuat semakan di laman sesawang SPR.

Pengundi Kajang 1-774962Beliau turut mendakwa ada jentera Barisan Nasional (BN) memaklumkan kepadanya dan penduduk Jalan Reko, Kajang supaya tidak turun mengundi, pada 23 Mac ini.

Sementara itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggesa semua pengundi Kajang untuk membuat semakan awal berhubung lokaliti mereka melalui portal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengelakkan sebarang masalah ketika hari pembuangan undi.

Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei, berkata tindakan itu adalah susulan aduan seorang pengundi berbangsa cina yang memaklumkan namanya dipindahkan ke DUN lain.

Beliau berkata, pengundi berkenaan mengakui sudah mengundi di DUN Kajang empat kali termasuk pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu.

“Apabila dia semak namanya di daftar pemilih SPR untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang, namanya tidak ada.

suhaimie shafie-1Tetapi bila semak di laman sesawang SPR, namanya dipindahkan ke Semenyih, tetapi dia tidak pernah mengubah tempat mengundi,” katanya yang dipetik daripada Harakah Daily.

Shuhaimi berkata, beliau tidak menolak kemungkinan akan berlaku lagi kes sedemikian khususnya membabitkan pengundi Cina kerana ia bukan kes terpencil.

Katanya, tindakan memindahkan nama pengundi secara senyap akan menyebabkan mereka berdepan kesulitan ketika hari pembuangan undi.

“Jika pengundi tidak sedar nama mereka dipindahkan secara senyap, ia akan menyusahkan mereka pada hari membuang undi.

“Kalau kita keluar mengundi jam 4 petang tiba-tiba tiada nama kita, sudah tentu kelam kabut dan tidak mustahil pengundi tidak jadi tunaikan tanggungjawab mereka,” katanya.

-NFN-


Pengarang :