Selangorkini
NASIONAL

Penganjur konsert tidak sensitif saat negara hadapi musibah

Oleh : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 16 MAC: Pihak bertanggungjawab meluluskan konsert Future Music Festival Asia 2014 dikesali kerana dianggap tidak peka kepada situasi sukar dan sedih yang sedang dihadapi negara sejak kebelakangan ini.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, berkata situasi sukar dan sedih itu bertambah buruk lagi apabila berlaku kejadian lima individu meninggal dunia dan empat lagi kritikal kerana didakwa mengambil dadah berlebihan ketika menghadiri konsert itu, di Bukit Jalil, pada 14 Mac lalu.

“Ketika diberikan gambaran bahawa kita semua prihatin dengan pelbagai masalah khususnya kehilangan pesawat MH370 dan kemarau sehingga terpaksa diadakan catuan air, selain berlakunya kebakaran hutan yang menyebabkan timbulnya jerebu. Sebagai umat Islam, kita mengambil kira kejadian ini adalah peringatan.

khalid samad parlimen tie 01“Pada masa sama, kita adakan program yang jelas hanya hiburan semata-mata dengan unsur maksiat, minuman arak dan dadah, yang mana ini jelas menunjukkan sikap tidak prihatin dengan masalah yang dihadapi rakyat.

“Persoalan yang lebih besar bagaimana dadah boleh dibawa masuk dan program yang seperti tidak mempunyai kawalan. Mereka datang untuk berseronok tanpa batas dan ini semua amalan yang menghalang bantuan Allah. Ini amat malang,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Khalid berkata, kejadian kematian dalam konsert akibat dadah itu juga menunjukkan kegagalan kerajaan mencari penyelesaian berkesan untuk membenteras dadah di negara ini.

Konsert Future Music Festival Asia 2014“Sedikit sebanyak, ini boleh dikatakan kegagalan kerajaan untuk mewujudkan suasana yang baik dan selamat bagi rakyatnya. Kerajaan harus mencari jalan bagaimana boleh memperkuatkan lagi penguatkuasaan dan sempadan kita supaya dadah sukar dibawa masuk,” katanya.

Terdahulu, enam individu meninggal dunia, manakala empat lagi dalam keadaan kritikal kerana didakwa mengambil dadah berlebihan iaitu methamphetamine ketika menghadiri konsert berkenaan.

-NFN-


Pengarang :