Selangorkini
NASIONAL

Pemimpin Umno, Perkasa patut mohon maaf hina jenazah Karpal Singh

SHAH ALAM, 18 APRIL: Tindakan dua pemimpin UMNO-BN dan Perkasa yang menghina jenazah Ahli Parlimen Jelutong, Karpal Singh tidak patut berlaku dan amat memalukan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kinrara, Ng Sze Han, berkata tindakan dua individu yang tidak bertanggungjawab itu adalah satu kejahilan yang tidak boleh dimaafkan.

“Sebagai pemimpin beragama Islam, dua individu ini harus menunjukkan nilai baik Islam yang menghormati permergian seseorang dan bukan membuat kenyataan yang akan mengelirukan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.

ng sze hanBeliau mendesak dua individu itu memohon maaf atas tindakan berkenaan

“Saya juga mendesak UMNO dan Perkasa untuk memberi penjelasan atas tindakan dua individu itu,” katanya.

Sze Han berkata, pemergian Karpal bukan menandakan penamat, tetapi semangat perjuangan beliau akan teruskan.

“Saya berharap keluarga Karpal akan tabah menghadapi dugaan ini,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan mendiang Karpal adalah tokoh yang gigih memperjuangkan keadilan.

Karpal maut dalam kemalangan dekat Tapah, kira-kira jam 1 pagi, semalam.

Pembantunya, Michael Cornandez turut meninggal dunia apabila kereta yang mereka naiki melanggar sebuah lori dalam perjalanan menuju utara di Lebuh Raya Utara Selatan.

Anaknya, Ram Karpal dan pemandu kereta pula dilapor cedera dalam kemalangan yang berlaku berhampiran kilometer 301.6 arah utara Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS).

-NFN-


Pengarang :