Selangorkini
NASIONAL

Rafizi: Cuma 20 R&D sahaja, Ke mana Dana Mosti RM1.1 bilion dibelanja?

Oleh: AFIX REDZUAN

PETALING JAYA 15 APRIL: Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa berlakunya penyalahgunaan dana geran Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti).

Hal ini kerana, sebanyak RM1.152 bilion geran yang dikeluarkan Kerajaan Pusat dalam tempoh lima tahun namun hanya 20 hasil R&D yang dikomersilkan setiap tahun.

rafizi-TI-01“Ini adalah satu jumlah pengkomersilan yang rendah jika dibandingkan dengan jumlah dana awam yang dibelanjakan kerajaan.

“Ini menimbulkan persoalan ke manakah sebenarnya dana ini digunakan? Benarkah ia digunakan sepenuhnya bagi tujuan pengkomersilan R&D atau ia digunakan bagi tujuan lain?,” katanya dalam satu sidang media.

Menteri Mosti, Datuk Dr Ewon Ebin semasa meluncurkan Mosti Commercialisation Year 2014 mengakui hanya 20 hasil kajian R&D yang dikomersilkan setiap tahun.

Beliau juga mengakui kadar itu rendah dan mensasarkan supaya ia ditingkatkan tiga kali ganda iaitu 60 hasil kajian yang dikomersilkan setiap tahun.

Jelas Rafizi, jumlah dana geran ini lebih tinggi daripada dana Fidlot Kebangsaan (NFC) yang berjumlah RM250 juta.

Sehubungan itu katanya, beliau akan mendedahkan beberapa penyalahgunaan dana R&D dan Mosti untuk tujuan lain Jumaat ini.

Katanya, ini termasuk salah satu keputusan pemberian geran Mosti pada jumlah dana yang besar dan menimbulkan tanda tanya melibatkan cmpurtangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Ini menunjukkan bagaimana kaedah geran (memberi wang tanpa perlu dibayar balik) digunakan untuk membantu individu tertentu sedangkan rakyat biasa berdepan kesukaran untuk medapatkan pinjaman apatah lagi geran,” kata beliau lagi.

EZY


Pengarang :