Selangorkini
SELANGOR

Lebuhraya EKVE selesai kesesakan MRR2

Oleh: LIZAWATI MADFA

SUBANG JAYA, 20 MEI: Pembinaan Lebuh Raya Lembah Klang Timur (EKVE) dilihat berupaya menyelesaikan masalah kesesakan yang sering berlaku di Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata Kerajaan Negeri masih belum membuat sebarang keputusan muktamad berhubung pembangunan lebuh raya itu.

Katanya, Jabatan Perhutanan akan mengadakan pertemuan dengan pemaju bagi membincangkan perkara berkenaan memandangkan jajaran EKVE akan melalui beberapa kawasan hutan simpan di Selangor.

c1“Setuju atau tidak setuju, kita kena dengar dahulu. Tetapi EKVE dilihat dapat menampung masalah yang ditanggung MRR2 buat masa ini.

“Kalau ditanya penduduk yang menggunakan MRR2, mereka akan kata kita perlu menambah jalan lain disebabkan kesesakan yang dilalui bukan lapan jam sehari, tetapi hampir 16 jam,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau hadir merasmikan Rancangan Struktur Negeri Selangor (RSNS) 2035 di Holiday Villa yang turut dihadiri barisan Exco Negeri antaranya Iskandar Abdul Samad dan Dr Halimah Ali.

8b10ce5c46f02caadbb6334f510faa58_XLPembinaan projek EKVE akan melalui proses pendengaran awam dan ia adalah proses yang pertama kali diadakan berhubung pembangunan sesebuah lebuh raya di negara ini.

Sesi pendengaran awam dijangka akan diadakan pada Jun ini dan dipengerusikan Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong.

Lebuhraya EKVE akan menghubungkan beberapa lebuh raya seperti Kajang Silk dan Karak Expressway dan dijangka membabitkan keluasan 106 hektar tanah hutan simpan di Selangor.

-NFN-


Pengarang :