Selangorkini
NASIONAL

Polis kes Memali minta maaf pada Hadi, akui ketua paksa bertindak zalim

BALING, 24 MEI: Pemimpin yang terbabit dengan keputusan menyerang Memali sehingga mengorbankan 14 nyawa perlu bertaubat, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bercakap pada ceramah di Himpunan Keadilan Untukmu Memali, di sini, malam tadi, beliau menjelaskan, tindakan pihak berkuasa ketika itu jelas salah dan berlaku zalim.

Beliau berkata, Allah meletakkan membunuh adalah termasuk dosa besar walaupun membunuh satu nyawa dikira seperti membunuh manusia seluruhnya.

hadi awang“Apa yang dibuat Umno dalam peristiwa Memali ini jenis apa. Tidak syak lagi ia satu peristiwa kezaliman.

“Bagi kita orang Islam, wajib pemimpin terbabit bertaubat. Yang masih duduk dalam Umno tinggallah Umno,” katanya di hadapan hampir 20,000 hadirin.

Katanya, peristiwa berdarah yang berlaku hampir 29 tahun lalu itu adalah berpunca daripada ketegangan yang diwujudkan kerajaan dan Umno sendiri.

Katanya, sehari sebelum kejadian, Ustaz Yusof Rawa yang juga Presiden PAS ketika itu menghubungi beliau memaklumkan pihak polis mungkin akan datang memintanya memujuk Ustaz Ibrahim Mahmud dan rakan menyerah diri.

“PAS ketika itu membuat keputusan bukan Ustaz Ibrahim serah diri, tapi kerajaan mesti mengaku salah dan membatalkan keputusan untuk menahan beliau dan semua rakannya di bawah ISA,” katanya yang dipetik daripada Harakah Daily.

memaliBeliau berkata, Peristiwa Memali itu turut membabitkan nama beliau apabila dikatakan syuhada terbabit terpengaruh dengan apa yang disebut sebagai ‘Amanat Haji Hadi’.

“Saya terpksa menulis sebuah buku menjawab tuduhan ini dan menerangkan apa makna jihad. Sehingga sekarang tidak ada pihak yang menjawab,” katanya.

Ahli Parlimen Marang itu juga berkata, ramai pemimpin Umno termasuk menteri dan pegawai polis sebenarnya tidak bersetuju dengan tindakan itu.

“Ketika saya berceramah di Pulau Pinang selepas beberapa hari peristiwa Memali, tidak malu-malu seorang anggota polis datang ke hadapan memeluk dan memegang tangan saya mengatakan maaf, saya tidak bersalah, ketua memaksa saya,” katanya


Pengarang :