Selangorkini
NASIONAL

Tindakan JPP gantung Manikavasagam tepat, tidak lindungi kepentingan individu

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 20 MEI: Timbalan Ketua Wanita PKR, Rodziah Ismail menganggap keputusan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) dan Lembaga Disiplin mengantung keahlian S Manikavasagam ekoran tuduhan terhadap Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah tepat.

Rodziah yang juga Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita menganggap tindakan JPP dan Lembaga Disiplin itu tidak melindungi sesiapa yang didakwa melakukan kesalahan tanpa mengira kedudukan atau pangkat.

Katanya, JPP juga mengambil kira beberapa kelemahan yang timbul sepanjang pemilihan parti berlangsung.

rodziah pc green 20 jul 01“Saya yakin JPP tidak mengambil tindakan semberono. Ada asasnya.

“Sesiapa yang terbukti melanggar peraturan parti akan diambil tindakan. Tidak kira sama ada seseorang itu anggota biasa atau peringkat pimpinan,” katanya ketika ditemui pada Sambutan Hari Ibu peringkat negeri 2014, di Kompleks Belia dan Kebudayaan, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Rodziah menggesa semua ahli parti yang bertanding perlu melihat positif dalam pemilihan.

“Kita kena lihat bahawa pertandingan adalah sesuatu yang baik untuk parti. Jika mengeluarkan sesuatu kenyataan, ia perlu ada asas untuk dibuktikan.

“Kita mesti mengamalkan budaya politik yang baik. Politik kita bukan kotor dan menjatuhkan satu sama lain,” katanya.

Beliau berkata, JPP dan Lembaga Disiplin serius mengambil tindakan sama ada seseorang itu adalah pengadu atau tidak.

TerusTerang Manikavasagam pic“Kini, parti agak serius untuk ambil tindakan kepada sesiapa bukan disebabkan pengadu atau tidak. Kita lihat keseluruhan isu, saya rasa sudah masanya parti menunjukkan disiplin yang tinggi.

“Semua berhak, walaupun yang digantung untuk tampil ke depan untuk menyatakan alasan dan mengemukakan rayuan supaya boleh dipertimbangkan,” katanya.

Sebelum ini, Manikavasagam digantung keahliannya ekoran melanggar peraturan parti atas kesalahan memburukkan imej parti kepada media arus perdana.

-NFN-


Pengarang :