Selangorkini
NASIONAL

DAP adu pada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasa demo ganas Pemuda Umno

SHAH ALAM, 6 JUN: DAP membuat aduan kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasa (EAIC) berhubung siasatan polis berkenaan demonstrasi ganas anjuran Pemuda Umno di luar ibu pejabat DAP, pada Mei lalu.

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng, berkata polis melanggar prosedur operasi piawai pasukan kerana tindakan mereka masih belum dapat dilihat sehingga kini.

bakar2“14 hari selepas penahanan, kes itu harus dikemukakan kepada peguam negara untuk pendakwaan. Tetapi hari ini sudah masuk hari ke-14, namun tiada tindakan yang berlaku,” katanya yang dipetik daripada Malaysia Kini.

Pada 26 Mei lalu, polis menahan enam pemimpin Pemuda Umno berhubung demonstrasi ganas yang dijalankan mereka sebelum itu dan peserta turut mengancam untuk membakar ibu pejabat DAP.

Antara yang ditahan termasuk Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii; Ketua Pemuda Umno Cheras Johari Yazid; Ketua Penerangan Umno Wilayah Persekutuan, Ghulam Muzaffar dan Ketua Pemuda Umno Bandar Tun Razak, Rizalman Mokhtar.

Polis melepaskan semua yang ditahan selepas merakam kenyataan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana membuat ancaman jenayah.

UMNO WP bantah DAP 1Sehubungan itu, Lim berkata, polis melanggar garis panduan operasi kerana tidak memanggil saksi untuk mengenalpasti suspek.

“Oleh itu, DAP percaya mungkin ada campur tangan daripada pihak atasan,” katanya.


Pengarang :