Selangorkini
NASIONAL

Kalimah Allah: Mahkamah Persekutuan tolak rayuan gereja

PUTRAJAYA, 23 JUN: Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Gereja Katolik untuk mendapat kebenaran merayu berhubung penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald.

Keputusan itu dibuat Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria yang mengetuai panel tujuh hakim dalam kes itu.

Empat daripada tujuh panel hakim yang bersidang menolak permohonan gereja untuk membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah sebelum ini yang melarang penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan The Herald versi bahasa Melayu.

heraldMereka adalah Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md Raus Sharif; Ketua Hakim Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin dan Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Suriyadi Halim Omar.

Hakim lain adalah Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum; Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Zainun Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha.

Memetik laporan The Rakyat Post, Arifin berkata, Mahkamah Tinggi tidak sepatutnya membenarkan permohonan dibuat Gereja Katolik kerana keputusan Mahkamah Rayuan adalah tepat.

Sementara itu, portal Malaysiakini pula melaporkan Hakim Zainun berpendapat timbul hujah bahawa terdapat kekeliruan dalam keputusan Mahkamah Rayuan.

Katanya, ia berikutan keputusan Hakim Mahkamah Rayuan Mohd Zawawi Salleh bahawa “Allah” bukan sebahagian daripada fahaman Kristian.

Terdahulu, Majalah The Herald mengemukakan rayuan terhadap keputusan Menteri Dalam Negeri yang melarang penggunaan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu penerbitan itu.


Pengarang :