Selangorkini
NASIONAL

Kerajaan BN digesa dedah senarai produk dikenakan GST

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 7 JUN: Kerajaan Barisan Nasional (BN) digesa supaya membuat pendirian tegas dan muktamad dengan mendedahkan senarai produk serta perkhidmatan yang akan dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebelum dikuatkuasakan mulai 1 April 2015.

Hal itu berikutan kerajaan BN sehingga hari ini dilihat masih berdolak-dalik berkenaan senarai akhir produk dan perkhidmatan yang akan diwartakan di bawah Akta GST untuk dibentangkan di Parlimen walaupun pelbagai asakan dibuat, kata Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata, senarai itu juga harus menerangkan dengan terperinci sama ada bahan api seperti petrol dan diesel turut dikenakan cukai enam peratus seperti yang diwar-warkan yang akan menjadi sumber hasil paling besar untuk Kerajaan Pusat.

“Jika banyak produk dikecualikan cukai GST, maka Kerajaan Pusat akan kurang mendapat hasil tetapi tidak terlalu membebankan rakyat, tetapi kalau mahu mendapatkan hasil yang lumayan contohnya daripada bahan api tentu mereka akan dapat pungutan cukai yang banyak.

Dzulkefly Ahmad Pejabat PAS 01“Putrajaya dan Perdana Menteri perlu diingatkan bahawa GST hanya akan membebankan rakyat terutama golongan berpendapatan rendah.

“Maka, bagi membuktikan ketelusan atau kebertanggungjawaban kerajaan, maka Najib perlu memuktamadkan apa yang masuk dan tidak (dalam senarai GST) serta perlu digazet serta dibentangkan di Parlimen,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Dzulkefly berkata, melalui Rang Undang-Undang (RUU) di Dewan Rakyat, menteri kabinet sememangnya berhak untuk menilai semula senarai GST, namun diingatkan supaya tidak bertindak melampaui batas untuk mendapatkan pungutan cukai GST dengan begitu mewah.

Katanya, jika terlalu banyak produk dan perkhidmatan dikenakan cukai, maka ia akan mencetuskan kesan berantai terhadap kenaikan harga barangan yang akhirnya menjejaskan pengguna.

Gst biasa“Mungkin senarai (cukai GST) itu sudah siap tetapi hanya menunggu waktu untuk diumumkan. Tetapi kalau naik, kita akan tahu apa yang ingin buat daripada segi tentangan dan tidak akan duduk diam berkenaan perkara yang membebankan rakyat ini,” katanya.

Putrajaya dilaporkan bakal mengutip sejumlah RM3 bilion setahun daripada GST yang dikenakan terhadap pembelian bahan api petrol dan diesel oleh rakyat, kata Rafizi Ramli.

Pengarah Strategi PKR itu berkata, melalui GST yang dikenakan kepada produk bahan api itu, setiap liter petrol dan diesel akan mengalami kenaikan harga masing-masing pada kadar RM13 sen dan RM12 sen.

-NFN-


Pengarang :