Selangorkini
NASIONAL

Sorok barang untuk naik harga Kerajaan Pusat patut bertindak

OleH: Norhayati Umor

SHAH ALAM 4 JUN : Kerajaan Pusat perlu membendung tindakan menyorok barang keperluan asas oleh peniaga menjelang Ramadan dan musim perayaan ini.

Ahli Parlimen Temerloh, Nasaruddin Hassan Tantawi berkata walaupun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengeluarkan kenyataan ia mencukupi, namun ia bukan satu jaminan.

fomca-GST(gula1)Katanya, kerajaan perlu mengambil tindakan terhadap perbuatan itu kerana tindakan itu menyebabkan peniaga mengambil kesempatan dan menaikkan harga sesuka hati.

“Beberapa laporan berita berkenaan isu penawaran bahan-bahan keperluan asas seperti gula, tepung dan minyak masak dalam pasaran.

“Namun ia berbeza pula dengan apa yang berlaku di Kedah apabila dilaporkan bahawa sejak minggu lepas lagi para pengguna berhadapan dengan masalah kekurangan bekalan minyak masak dan tepung gandum serta kenaikan harga barangan itu,” katanya dalam kenyataan.

Nasaruddin berkata perbuatan menyorok dan menjual dengan harga tinggi bagi mengaut keuntungan itu memperlihatkan perbuatan buruk dan menyalahi etika perniagaan.

“Kesan daripada perbuatan ini khususnya oleh pemborong akan menyebabkan para peruncit pula terpaksa mengehadkan penjualan kepada para pembeli dan ada pula sebahagian daripada mereka yang mengambil kesempatan untuk menaikkan harga.

“Natijahnya, para pengguna yang mendapat kesan negatif kerana kekurangan barang-barang keperluan harian disamping harga yang terus melambung tinggi,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, beliau berharap agar kerajaan dapat mengambil tindakan lebih proaktif bagi membendung segera gejala ini sebelum tiba Ramadan dan musim perayaan Aidil Fitri akan datang.

“Para pemborong dan peruncit yang berpotensi melakukan salah laku ini harus dipantau oleh pihak penguatkuasa dan jika disahkan mereka melakukannya, tindakan membatalkan lesen pernigaan mereka perlu dibuat bagi memberi pengajaran kepada peniaga lain,” katanya.

EZY


Pengarang :