Selangorkini
SELANGOR

Zon Perindustrian baru diwujud pacu ekonomi Selangor

Oleh: NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 11 JUN: Selangor bercadang mewujudkan ‘Special Industrial Zone’ (SIZ) sebagai zon perindustrian baru yang lebih ikonik dalam memacu ekonomi ke posisi yang lebih membanggakan.

Justifikasi pembangunan SIZ ini menawarkan zon perindustrian yang lebih selamat, serba lengkap dan terancang.

IndustriSelain berkonsepkan ‘Gated and Guarded’, kewujudannya juga dilengkapi sistem jalan yang baik serta kemudahan berpusat seperti asrama pekerja, kawasan rekreasi dan riadah serta kawasan komersial.

Menerusi cadangan tersebut, SIZ perlu dibina diatas tanah dengan keluasan sekurang-kurangnya seluas 200 ekar.

Ketua Pegawai Eksekutif SSIC, Hassan Azhari Idris berkata bagi mengawal selia SIZ, pihaknya mencadangkan satu Pihak Berkuasa Khas ditubuhkan.

“Dalam keadaan sekarang, kawasan industri diuruskan oleh PBT. Tetapi, konsep yang kita cadangkan ini, peranan PBT itu akan diambil alih syarikat pengurusan yang ditubuhkan oleh pemaju.

“Pihak berkuasa khas ini pula berperanan mentadbir kesemua SIZ yang ada nanti.

“Sebagai contoh, kita mempunyai 10 SIZ yang diurus oleh 10 syarikat pengurusan masing-masing. Maka kesemua itu dibawah kuasa dan pentadbiran Pihak Berkuasa Khas,” jelasnya ketika membentangkan kertas cadangan konsep pembangunan SIZ pada Majlis Dialog Belanjawan 2015 di SACC, semalam.

Hadir sama Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdangangan Ean Yong Ean Wah.

“Kita cadangankan supaya kadar premium dan cukai taksiran untuk industri di dalam SIZ ini dikurangkan (30-50 peratus) kerana ia diurus syarikat pengurusannya sendiri dan tidak lagi diselenggara oleh PBT.

“Ia sekaligus membolehkan pemaju menawarkan harga lot yang lebih kompetitif kepada pelabur,” jelasnya.


Pengarang :