Soup Kitchen tekad terus beri makanan bantu warga miskin kota | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Soup Kitchen tekad terus beri makanan bantu warga miskin kota

Oleh: AFIX REDZUAN

PETALING JAYA, 8 JULAI: Dapur Jalanan bertegas untuk terus memberikan makanan kepada golongan Warga Miskin Kota di Kuala Lumpur seperti sebelum ini meskipun bakal berhadapan tindakan undang-undang.

Koordinatornya Mandeep Singh berkata, kegagalan pelaksanaan polisi kerajaan merupakan perkara pokok yang menjadi punca sebenar kepada masalah golongan tanpa kediaman ini.


Dapur Jalanan GelandanganKatanya, badan bukan kerajaan seperti Soup Kitchen yang memberikan makanan secara percuma kepada golongan ini tidak seharusnya dipersalahkan bagi menutup kelemahan polisi kerajaan dalam mencari penyelesaian mengenai perkara ini secara terperinci.

“Pendirian kami perkara ini terjadi kerana terlalu banyak warga miskin kota yang tidak mampu mendapatkan makanan disebabkan kegagalan kerajaan sendiri menangani masalah ini secara terperinci,” katanya dalam satu sidang media.

Katanya, kerajaan tidak mempunyai hak untuk menentukan jarak atau kawasan larangan untuk memberikan makanan percuma kepada golongan tanpa rumah ini oleh kerana Soup Kitchen tidak berurusan dengan kerajaan mengenai soal dana penyediaan makanan.

“Menteri dan kerajaan tidak mempunyai hak untuk menentukan di mana kawasan untuk kami memberikan makanan.

“Kami tidak mengambil dana daripada kerajaan. Kerajaan juga tidak memberikan dana kepada kita, kami sepenuhnya menggunakan dana awam. Jadi kita ada hak untuk menentukan di mana kami ingin memberikan makanan,” katanya.

Menyentuh soal kebersihan Mandeep menambah, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor perlu menunjukkan bukti kawasan yang kotor disebabkan penyediaan makanan oleh kumpulan Soup Kitchen.

Sehingga hari ini katanya, tiada mana-mana soup kitchen membuat kekotoran malah kawasan yang digunakan dibersihkan kembali selepas memberikan makanan.

EZY

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION