NASIONAL

7 pesawat TUDM bawa pulang jenazah mangsa MH17

SHAH ALAM, 17 OGOS: 16 jenazah mangsa nahas pesawat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 dijangka tiba di tanah air dari Amsterdam, Belanda, jam 10 pagi, pada 22 Ogos ini.

Menurut petikan dari laman sesawang Astro Awani, lima helikopter Nuri dan dua pesawat C130 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan digunakan bagi membawa pulang jenazah untuk disemadikan.

nuriUpacara solat jenazah bagi beragama islam, bacaan Yassin dan tahlil akan disempurnakan oImam Besar Masjid Putrajaya, Abdul Manaf Mat, pada 19 dan 20 Ogos ini.

Sementara itu, empat mayat bukan islam membabitkan ritual agama Buddha dan Tao diuruskan Ketua Agama Budha, Reverend Sing Han dan Ketua Agama Tao, Boon Sin yang dibawa khas dari Malaysia bagimengetuai upacara itu di Rumah Mayat Monuta, S-Gravanhage.

Upacara menguruskan satu mayat beragama Hindu pula dilakukan Ketua Agama, Datuk S Mohanshan dan satu mayat beragama Sikh diuruskan Ketua Agama Sikh, Sardar Harcharan Singh.

mh066Penerbangan MH17 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal terhempas di wilayah Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia, pada 17 Julai lalu.

Pesawat Boeing 777-200 itu dipercayai ditembak jatuh, namun setakat ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab.


Pengarang :