Israel laksana genjatan senjata 7 jam hari ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Israel laksana genjatan senjata 7 jam hari ini

SHAH ALAM, 4 OGOS: Israel akan menghentikan serangan pada kebanyakan tempat di Semenanjung Gaza bagi memberi laluan kepada bantuan kemanusiaan dan membenarkan ratusan rakyat Palestin yang menghadapi perang empat minggu itu kembali ke rumah masing-masing, hari ini.

Pengumuman yang dibuat pertama kali kepada media Palestin itu disambut meragukan oleh Hamas kerana dilaksanakan selepas bantahan keras Washington terhadap serangan Israel di tempat perlindungan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengorbankan 10 nyawa, semalam.

gaza1“Jika gencatan senjata ini dicabul, tentera akan membalas tembakan ketika tempoh gencatan senjata ini,” kata seorang pegawainya, seperti dilaporkan Reuters.


Memetik Malaysia Kini, timur Rafah kini satu-satunya kawasan bandar yang masih kekal dengan kehadiran tentera dan kereta kebal yang ditarik balik atau dipindahkan ke sempadan Gaza pada hujung minggu.

Jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri, berkata mereka tidak percaya dengan pengisytiharan sebelah pihak itu dan mendakwa hanya bertujuan mengalihkan pandangan daripada pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan.

Smoke and fire from an Israeli bomb rises into the air ove Gaza CityIsrael melancarkan serangan bermula 8 Julai lalu yang disasarkan daripada udara, laut dan serangan darat hingga ke bandar yang padat penduduk.

Pihak berkuasa Gaza berkata, sehingga kini 1,788 rakyat Palestin kebanyakannya orang awan terbunuh dan kira-kira 3,000 rumah mereka hancur.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION