Selangorkini
SELANGOR

MB dedah surat perkenan Sultan pemecatan 5 exco

SHAH ALAM 13 OGOS: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mendedahkan  surat perkenan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pemecatan lima Exco Pakatan Rakyat.

Salinan surat perkenan Sultan Selangor berhubung pemecatan lima exco Pakatan Rakyat yang didedahkan dimuat naik Abdul Khalid di laman Twitternya.

Salinan surat SultanMenerusi surat bertarikh 12 Ogos yang dialamatkan kepada Abdul Khalid itu, Baginda Sultan mengambil maklum mengenai cadangan menamatkan perkhidmatan lima exco iaitu dua daripada PKR dan tiga lagi mewakili DAP.

“Beta tiada halangan jika YAB Tan Sri Menteri Besar menamatkan khidmat mereka,” titah Baginda Sultan seperti yang terkandung dalam surat tersebut.

Semalam, Abdul Khalid mengemukakan surat cadangan bagi meminta perkenan Sultan Selangor supaya kelima-lima exco daripada PKR dan DAP yang tidak menyokong pentadbirannya digugurkan serta-merta.

Tiga anggota exco daripada DAP ialah Datuk Teng Chang Khim, V. Ganabatirau dan Ean Yong Hian Wah, sementara exco daripada PKR ialah Elizabeth Wong Keat Ping dan Dr Daroyah Alwi.

EZY


Pengarang :