EKSKLUSIF SELANGOR

100 HARI: Dari gembala kambing ke kerusi MB

Oleh:  MOHD EZLI MASHUT

Hanya selepas menjadi Dato’ Menteri Besar, beliau diketahui pernah menjadi gembala kambing, bekerja di restoran, dan lain-lain kerja susah.

“Bukan kerana bapa saya tidak mampu untuk membesarkan dan menyekolahkan saya. Bapa saya mahu saya kesusahan,” kata Mohamed Azmin Ali kepada Selangor Kini.

Lahir pada 25 Ogos 1964 di Singapura dan bermastautin serta dibesarkan di Hulu Kelang, Gombak sejak 1968, Mohamed Azmin melalui pelbagai rintangan sebelum menduduki teraju kerajaan Selangor.

MB AzminBeliau menerima pendidikan awal di Sekolah Gurney Road (2) Kuala Lumpur dari 1971 hingga 1976. Selepas itu, belajar di Sekolah Menengah Setapak, Kuala Lumpur (1977-1979) dan Institut Teknikal, Jalan Cheras, Kuala Lumpur (1980 -1981).

Pada 1982, Mohamed Az-min melanjutkan pelajaran di Universiti Minnesota di Amerika Syarikat dan memperoleh segulung ijazah dalam bidang matematik dan ekonomi pada 1987.

Beliau kemudian menyambung pengajian di peringkat sarjana dalam pendidikan matematik dan ekonomi di universiti sama.

Mohamed Azmin pernah bertugas di Kementerian Pe-lajaran sebagai pegawai khas kepada Menteri Pendidikan ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak 1987.

yb azmin korbanNamun, ekoran krisis pemecatan Anwar pada 1998 dan permulaan gelombang Reformasi, Mohamed Azmin turut terjun bersama-sama perjuangan rakyat untuk memperjuang keadilan.

Beliau dan ahli keluar-ganya antara individu paling teruk menjadi mangsa fitnah gara-gara usaha regim Tun Dr Mahathir Mohamad menyingkirkan Anwar dari persada politik. Namun, tidak sedikitpun semangatnya patah.

Bersama-sama Anwar, beliau antara pengasas Parti Keadilan Nasional (PKN) yang ditubuh pada 1999 yang kini dikenali sebagai Parti Keadil-an Rakyat (PKR).

Berkat bakat kepimpinannya, Mohamed Azmin turut bertanding pilihan raya hingga menang DUN Hulu Kelang apabila menewaskan calon BN, Datuk Fuad Hassan dengan majoriti 1,146 undi.

MB AzminSelain mengekal kemenangan kerusi DUN Bukit Antarabangsa, beliau pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) turut merampas kerusi Parlimen Gombak dari pada genggaman BN dengan majoriti 6,867 undi.

Kecemerlangan itu tidak terhenti di situ, sebaliknya berterusan pada PRU-13 de-ngan mengekal kerusi DUN Bukit Antarabangsa dan Parlimen Gombak dengan majoriti selesa.

Kesungguhan memperju-ang keadilan tidak sekadar dalam pidato ceramah atau perbahasan di Dewan Negeri Selangor (DNS) tetapi diterap di mana jua hingga dikagumi dan di-pilih sebagai Timbalan Presiden dan mengekalkannya pada sesi lalu.

Berikutan kemelut politik di Selangor, Mohamed Azmin diisytihar sebagai Dato’ Menteri Besar ke-15 selepas mendapat perkenan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada tanggal 23 September lalu.

MB AzminPada hari-hari awal menerajui negeri termaju itu, beliau menyinsing lengan dan ligat menerjah ke sana sini bagi memastikan perjalanan pentadbiran pro-rakyat benar-benar berlaku.

Ia bukan menghairankan kerana Mohamed Azmin bukan berasal dari keluarga elit, malah pernah merasai susah payah kehidupan selaku rakyat biasa. Malah, beliau pernah menjadi pengembala kambing dan menternak ayam sewaktu kecil.

“Ayah saya mengajar erti kepayahan hidup. Dengan restu dan doa kedua ibu bapa, akhirnya saya diberi kepercayaan menjadi Menteri Besar.

“Saya akan masuk kampung, dengar luahan rakyat dan cuba selesaikan masalah mereka,” katanya di rumah ibunya di Kampung Klang Gate Baru, Hulu Kelang sejurus selepas upacara mengangkat sumpah.

Ia bukan gimik politik, bahkan terjah masih diteruskan ke saat ini lantaran Mohamed Azmin mengamal dasar 80 peratus bertemu rakyat dan 20 peratus di pejabat.

Dalam tempoh 100 hari, beliau menjelajah ke seluruh pelusuk Selangor dari Sabak Bernam hingga ke Kuala Langat, masuk longkang, panjat lori, naik bas awam dan sebagainya.

Malah, aksi terjah itu turut dicontohi kepimpinan di semua peringkat, baik Exco, Adun mahupun penjawat awam sekaligus memulakan era tautan pemimpin-rakyat.

Secara tidak langsung, pemahaman terhadap masalah rakyat lebih dihayati manakala masalah penduduk negeri diselesai tanpa karenah birokrasi.


Pengarang :