Selangorkini
SELANGOR

Pembangunan infrastruktur jadi keutamaan ketua kampung

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 19 DIS: Prospek pembangunan infrastruktur menjadi permintaan utama di kawasan kampung tradisi Selangor bagi tahun 2015 dlama menambah baik kemudahan sedia ada.

Beberapa ketua kampung yang ditemui Selangor Kini memaklumkan, mereka sudah menghantar beberapa permohonan untuk membaik pulih keperluan infrastruktur seperti jalan, longkang dan balai raya selain mengharapkan jumlah peruntukan yang lebih besar.

adnan mohd yatim 66-kg batu cave-webBagi Adnan Mohd Yatim, 66, peruntukan yang besar diharapkan untuk tahun 2015 bagi memudahkan tugas untuk membaik pulih infrastruktur.

“Infrastruktur kita banyak lagi yang terbengkalai. Kalau dapat peruntukan yang lebih sikit, benda ini dapat dibaikpulih seperti longkang, jalan dan sebagainya,” katanya selaku Ketua Kampung Baru Batu Caves.

Ketua Kampung Parit Mahang, Ijok, Baharom Hussien, 52, pula mengharapkan beberapa jalan ladang yang digunakan pengusaha pertanian dapat dibaikpulih bagi memudahkan urusan pengutipan hasil.

Hal itu kerana, harga sawit satu tan yang rendah hanya sekitar RM350 dan akan memeritkan lagi kehidupan pengusaha jika tidak mengutip keluar hasil ladang mereka.

baharom hussien 52 kg parit mahang ijok-web“Mutakhir ini sebahagian daripadanya sudah diperbaiki untuk memudahkan ahli kariah mengambil hasil kelapa sawit. Apabila jalan kurang baik, lori tidak boleh masuk dan hasil tidak boleh keluar,” katanya.

Baharom berkata, penduduk kampung kini semakin merasakan keperitan kehidupan dan berharap program kebajikan yang dilakukan Kerajaan Negeri sebelum ini diteruskan.

Selain itu, katanya, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) turut membantu membersihkan parit di kawasan sekitar bagi mengelakkan kejadian banjir berulang dan kali terakhir Kampung Parit Mahang berhadapan banjir, pada tahun 2011.

abu hassan bin lebam 67 kg teluk panglima garang-webSementara itu, Abu Hassan Lebam, 67, selaku Ketua Kampung Teluk Panglima Garang berharap Kerajaan Negeri dapat memberikan peruntukan bagi pembinaan balai raya baru di Jalan Bandar Lama.

Katanya, ketiadaan balai raya menyukarkan penduduk untuk menganjurkan pelbagai aktiviti terutama golongan belia.

-NFN-


Pengarang :