SENI

Shah Alam, PJ sebagai Kota Seni: ‘Shah Alam Peace Yo!’

Oleh HASMI HASHIM

BELANJAWAN bukan sekadar urusan belanja-belanja duit semata. Dalam Belanjawan 2015 itu, Shah Alam dan Petaling Jaya sebagai ‘Kota Seni’ turut diumumkan — pertama di Malaysia.

Pengumuman itu dilatari dengan kesedaran bahawa Selangor adalah negeri paling ramai menghimpunkan seniman daripada pelbagai cabang seni budaya. Di Selangor ada pelukis, ada pelakon, pemuzik, pe-ngarah filem, penulis kreatif sehinggalah penerbit buku indie.

Pemerintah yang sensitif harus sedar bahawa golongan seniman bukan sahaja ber-karya suka-suka. Mulai detik ini, seni dan seniman juga dilihat sebagai aset dan penyumbang besar kepada pertumbuhan ekonomi sesebuah negeri.

Kira-kira dua minggu selepas Azmin mengumumkan gagasan ‘Kota Seni’ di Jakarta, Presiden Jokowi merasmikan Festival Filem Indonesia. Dalam ucapannya, Jokowi mengumumkan penubuhan sebuah jabatan baru yang akan memastikan kemajuan filem republik berkenaan.

Betapa Jokowi melihat peri penting pertumbuhan filem Indonesia sebagai ‘wajah bangsa’, jabatan perfileman itu diarah diletakkan langsung bawah pejabat presiden.

“Para hadirin jangan kaget (terkejut), Presiden senang nonton filem Indonesia,” ucap Jokowi dengan disambut tepukan gemuruh hadirin. Presiden Jokowi bukan hanya bercakap tentang perfileman Indonesia, beliau sesungguhnya bercakap tentang konsep ‘industri kreatif’ itu sendiri.

“Ini (perfileman Indonesia) akan menjadi sebuah kekuatan ekonomi kreatif kita,” ucapnya lagi sepertimana dipetik. Apa-kah itu ‘ekonomi kreatif’ sepertimana yang dilontar Jokowi di Jakarta mahupun oleh Mohamed Azmin di Shah Alam?

Di Malaysia, perkataan dan idea mengenai ‘ekonomi kreatif’ ternyata masih asing. Kita tidak pernah mendengar gagasan seumpama dilontar dalam Belanjawan mana-mana Perdana Menteri sekalipun sebelum ini, jauh sekali oleh menteri berkaitan hal kebudayaan.

Di Parlimen United Kingdom beberapa tahun lalu, ahli parlimen negara berkenaan berusaha memaknai konsep ‘ekonomi kreatif’. Beberapa lapangan kebudayaan, misalnya lukisan, animasi, rekaan fesyen, pertunjukan pentas dan lain-lainnya ditafsir sebagai aktiviti seni yang diiktiraf sebagai industri.

Dalam kata mudah, UK sebagai sebuah negara maju menyedari mereka tidak dapat lari daripada melihat bahawa pertumbuhan ekonomi kreatif sesuatu yang sangat segera perlu diberi perhatian untuk tahun-tahun mendatang.

Kesedaran ahli parlimen UK itu juga seiring dengan ‘Laporan Khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Mengenai Industri Kreatif’ yang terbit tahun lalu. Laporan itu mengesahkan bahawa ‘industri kreatif’ kini sedang berkembang di banyak negara dan menjadi antara sektor ekonomi yang mustahak untuk pertumbuhan masa depan sesebuah negara.

Sangking mustahaknya semua itu, PBB kemudiannya menganjurkan ‘Forum Antarabangsa Mengenai Kebudayaan dan Industri Kreatif’ pada awal Oktober lalu di Florance, Itali.

Di kalangan pakar ekonomi, ‘ekonomi kreatif’ juga disebut sebagai ‘ekonomi jingga’. Banyak kajian dilakukan tentang potensi bidang ekonomi ini termasuk di beberapa negara di Asia Tenggara, khususnya Indonesia dan Singapura.

Pada 2011, nilai ekonomi kreatif dijana di seluruh dunia bernilai USD4.3 trilion atau sekitar RM14.1 trilion. Jumlah berkenaan barangkali bagi lebih seratus tahun daripada jumlah Belanjawan Malaysia!

Jumlah itu juga adalah 20 peratus lebih besar daripada saiz ekonomi Jerman, atau dua setengah kali ganda daripada perbelanjaan ketenteraan bagi negara seluruh dunia. Malahan, menurut Persidangan Antarabangsa Perdagangan dan Pertumbuhan (UNCTAD), antara 2002-2011 nilai ‘ekonomi kreatif’ dianggarkan tumbuh lebih 120 peratus.

Bolehkah kita bayangkan bahawa sejak Era Reformasi 1998, iTunes dilaporkan menjual 50 bilion lagu atau dimuat turun daripada aplikasi mereka. Setiap lagu berharga sekitar RM32. Tentu sahaja nilai tersebut lebih besar daripada mana-mana syarikat milik kerajaan sekalipun.

Ini belum termasuk nilai dan pulangan kepada filem-filem utama yang dihasilkan sehingga sepuluh filem keluaran Hollywood seperti Lion King, Mamma Mia, Miss Saigon dan Cats misalnya memungut hasil sejumlah USD29.6 bilion termasuk jualan produk cenderahati. Jumlah itu ternyata lebih besar daripada kos pembinaan Ampangan Three Gorged di China yang berharga USD25 bilion.

Seperti mana yang dirungkai oleh seorang ahli ekonomi Amerika, John Howkins, ‘ekonomi kreatif’ adalah persoalan bagaimana membuat wang dan keuntungan daripada idea. Idea dan pemikiran kreatif hari ini bukan lagi sesuatu yang murah atau percuma. Mungkin atas kesedaran itu, kita di Malaysia dapat lihat bagaimana sesetengah pengeluar t-shirt seperti ‘Kuku Bersiung’ dapat mengeluarkan produk mereka dengan begitu laris di pasaran.

Hanya, bagaimanakah kerajaan dapat membantu agar industri yang berkaitan kreativiti ini dapat benar-benar memberi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi? Saban tahun, banyak pusat pengajian tinggi yang melahirkan graduan di bidang kreativiti.

Sayang sekali sekiranya sumber manusia ini gagal dimaksimum dan mereka hanya terperesuk menjadi kakitangan kerajaan sahaja misalnya tanpa mempunyai daya usaha perniagaan sendiri. Meski tanpa data tepat, namun kita juga percaya bahawa syarikat yang berkaitan industri kreatif juga banyak yang berdaftar di Selangor — satu lagi kelebihan bagi Selangor yang tidak dimiliki oleh negeri lain di Malaysia.

Dalam ucapan sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Selangor, Dato’ Menteri Besar turut mengilhami gagasan Shah Alam sebagai Youth City.

teater shah alamJusteru, 70 peratus penduduk Shah Alam adalah anak muda, maka perancangan pra-sarana perlu dibuat agar Shah Alam menjadi tempat anak muda belajar, bermain, belajar dan bersantai.  Bayangkan bagaimana Shah Alam dan PJ dapat menjadi tapak strategik kerana kedua bandaraya ini mempunyai prasarana seperti Panggung Teater Shah Alam dan Dewan Sivik PJ.

Kedua-dua pentas utama ini boleh diaktifkan.

Bahkan bagi penggemar lukisan, PJ adalah antara kawasan yang paling banyak galeri seni lukis. Mengambil pengalaman daripada SIngapura, di kota itu terhadap rumah lelongan lukisan yang membawa pulangan jutaan ringgit setahun. Di Asia Tenggara, Singapuralah satu-satunya negara yang mempunyai rumah lelongan lukisan sendiri.

Semua potensi ini akan menjelma di bawah pentadbiran baru di Selangor, sesuatu yang dinanti-nantikan sekian lama. Kini khabar gembira pun tiba. Selangor baharu adalah Sela-ngor yang bukan sahaja menjaga ketulusan seni-budaya tradisi, bahkan beberapa tahun ke depan ini, Selangor bakal muncul sebagai negeri seni moden paling mega di Malaysia dan di Asia Tenggara.


Pengarang :