Selangorkini
NASIONAL

Waran tangkap Yusuf Al-Qaradawi biadap, tak logik

Oleh: NURUL FARINA NAZLAN

SHAH ALAM, 23 DIS: Waran tangkap yang dikeluarkan Polis Antarabangsa (Interpol) terhadap sarjana Islam, Dr Yusuf Al-Qaradawi bersifat biadap dan tidak logik.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) PKR, Dr Muhammad Nur Manuty berkata,impak besar sama ada positif atau negatif akan berlaku jika Interpol meneruskan hasrat menahan Al-Qaradawi.

qaradawiKatanya, kenyataan yang jelas jika Al-Qaradawi ditahan adalah kerana Interpol termakan dengan pujuk rayu rejim kudeta Mesir, Al-Sisi dan pemimpin kuasa besar lain.

“Sumbangan Al-Qaradawi sangat besar dalam bidang dakwah, pemikiran dan pengembangan institusi Islam. Malah, beliau mendapat banyak gelaran daripada negara Islam seluruh dunia.

“Sungguh malang, jika umat Islam berdiam diri dan tidak melakukan sebarang tindakan atas waran tangkap yang dikeluarkan Interpol itu,” katanya dalam sesi temuramah khas bersama Selangor Kini, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Dr Muhammad berkata, kerajaan Pakatan Rakyat khususnya di Selangor harus mencari jalan bersama individu muslim dan badan bukan kerajaan Islam untuk melobi, selain berikhtiar di peringkat tempatan juga antarabangsa bagi menunjukkan simpati serta memberi sokongan kepada Al-Qaradawi.

IMG_0596aBeliau juga menyifatkan Al Sisi bersifat kuku besi dan memberikan tekanan luar biasa, selain bersekongkol dengan Amerika Syarikat sehingga gagal membezakan individu yang ganas atau bukan.

“Mereka bersikap monolifik dalam melihat gerakan Islam dan melabelkan Al-Qaradawi sebagai pengganas. Jelas bahawa Al-Qaradawi pendukung Ikhwanul Muslimin atau digelar sebagai Faqihul Muslimin iaitu ulamak Ikhwan kerana ditarbiah sejak 1950an lagi.

“Kita berharap dengan perbincangan yang diadakan secara rasmi dengan beberapa pihak akan dapat menyelesaikan isu ini dalam masa sehari dua lagi,” katanya.


Pengarang :