Selangorkini
NASIONAL

Angin kencang timur laut sehingga 4 Januari

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 1 JAN: Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), hari ini mengeluarkan amaran kategori kedua berhubung angin kencang dan laut bergelora.
Dijangkakan, angin kencang timur laut dengan kelajuan 50-60 kilometer sejam (kmsj) dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter berlaku berterusan di kawasan perairan Samui, Tioman, Condore, Bunguran, Reef North, Layang-layang, Reef South, Labuan, Sulu dan Palawan, sehingga  4 Januari ini.
BanjirMerujuk laman seswang JMM, keadaan angin kencang dan laut bergelora itu berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.
Amaran ribut petir menyeluruh turut berlaku di perairan Tioman, Bunguran, Reef South, Reef North, Layang-Layang, Palawan dan Sulawesi dijangka berterusan ,sehingga petang ini.
Keadaan itu boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian 3.5 meter dan berbahaya kepada bot kecil.
Sementara itu, angin kencang timur laut dengan kelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka berlaku di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Sarawak, Sabah (Pedalaman, Pantai Barat, Sandakan dan Kudat) dan Wilayah Persekutuan (WP) Labuan , sehingga 4 Januari ini.
banjirKeadaan angin kencang dan laut bergelora itu adalah berbahaya kepada bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.
Pada masa sama, aktiviti ribut petir juga berlaku di perairan Sabah meliputi Kudat dan Pantai Barat, WP Labua, Sarawak  dan Selangor serta Johor, sehingga petang ini.
Semalam, JMM turut mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat jingga dengan hujan sekejap-sekejap, kadangkala sederhana di Sabah iaitu di Kudat, Pantai Barat, Pedalaman dan Sandakan serta WP Labuan yang dijangka berterusan sehingga hari ini.
-NFN-

Pengarang :