Selangorkini
SELANGOR

GLC perlu tampil hulur bantuan Skim Teras YAWAS

ccsb-ads

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 JAN: Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) meminta semua pihak khususnya syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tampil menghulurkan bantuan kebajikan kepada YAWAS melalui Skim Teras khususnya program ‘Donor Advised Fund’.

Pengurus Besarnya, Mohd Nor Mohd Zin berkata, tidak salah sebagai anak syarikat kerajaan negeri jika berkongsi pendapatan bagi membantu anak Tawas yang kurang bernasib baik.

Malah, katanya, penderma Skim Teras berpeluang menikmati rebat cukai pendapatan daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

photo 3Beliau berkata, setakat ini Skim Teras menerima sumbangan RM15,574.85 sejak mula dilancarkan, pada 1 Januari 2014,.

“Kita sememangnya mengharapkan lebih ramai penderma bagi membantu anak Tawas ini membabitkan pembangunan pendidikan, pembangunan modal insan dan kebajikan,” katanya kepada Selangor Kini pada Majlis Sumbangan ‘Donor Advised Fund’.

Mohd Nor berkata, pihaknya juga akan mengusulkan beberapa cadangan kepada Dato’ Menteri Besar dalam memastikan kebajikan anak Tawas diteruskan.

“Kita akan membawa cadangan kepada Dato’ Menteri Besar ykhususnya bagi program ini kerana ia sangat bermakna kepada anak Tawas.

“Oleh itu, kita sangat berharap GLC dapat membantu melalui tanggungjawab sosial korporat,” katanya.

photo 1Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas) memperkenalkan YAWAS sebagai produk terbarunya khusus buat individu atau syarikat yang ingin menjadi penderma kepada pembangunan ahli Tawas.

Pada 2012, YAWAS berjaya mendapatkan kelulusan pengecualian cukai di bawah subseksyen 44(6) ACP 1967 daripada Kementerian Kewangan Malaysia untuk tempoh lima tahun sehingga 2016.

Rebat layak tuntut yang dibenarkan LHDN adalah tujuh peratus daripada pendapatan agregat bagi individu, manakala 10 peratus daripada pendapatan agregat bagi syarikat.

-NFN-


Pengarang :