Selangorkini
SENI

Kemanusiaan, buku dan peduli banjir

ccsb-ads

Oleh Hazayani Zakaria

Muzik bingit menyapa halwa telinga saat tiba di deretan bangunan baru belakang Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Bangi.

Baru jam empat petang. Kumpulan belum ramai, yang ada pun tentunya penggerak acara dan pengikut tegar kumpulan pembaca buku indie.

Entah mengapa, fikiran teringat satu babak dalam filem Fenomena lakonan Kumpulan Search, M Nasir dan Ramona Rahman yang ditayang pada 1990.

Kumpulan Search mengadakan konsert mengutip sumbangan bagi mengubati penyakit kronik anak Azlan. Namun, ia tidak disenangi sekumpulan lelaki yang digambarkan dengan imej ustaz yang kasar dan bengis.

Tanpa mengetahui hujung pangkal tujuan konsert, mereka menentang program itu dan melabelkannya sebagai haram.

Namun, selepas ‘dibasuh’ oleh Wak Labib lakonan Abu Bakar Omar, mereka akhirnya meminta maaf dan mengakui kesilapan mereka yang tidak bertoleransi dalam beragama.

aid2

Tetapi, petang itu bukan mengenai konsert semata-mata.

Kalau konsert dalam Fenomena mengutip sumbangan bagi mengubati penyakit kronik seorang kanak-kanak, acara petang 3 Januari itu bertujuan mengutip bantuan untuk mangsa banjir di Pantai Timur.

Matlamatnya sama, kebajikan dan kemanusiaan.

Mungkin jika tidak dipasang kain rentang bertulis ‘Live Aid Pantai Timur’ sebagai latar pentas di tapak parkir itu, tiada siapa yang mengetahui acara itu khusus buat membantu mangsa banjir.

Dengan meja jualan yang bersusun buku alternatif, tiada timbunan barang-barang bantuan banjir, kelihatannya cuma seperti acara muda-mudi pada hujung minggu.

Sebenarnya, hasil jualan buku itulah yang akan disalur kepada mangsa banjir di Pantai Timur. Tabung khas bantuan banjir turut disediakan kepada pengunjung.

Antara syarikat penerbitan yang menyertai ialah DuBook Press, Lejen Press, Fixi dan Merpati Jingga.

Dan petang itu, acaranya bukan konsert dengan muzik rancak dari pemuzik indie semata. Bukan sekadar deklamasi puisi.

Bukan.

Lebih dari itu, ia ekspresi yang menghanyutkan emosi pengunjung ke Pantai Timur, menyelami duka saudara-saudara yang tenggelam dalam kesedihan akibat kemusnahan yang bukan sedikit.

Barangkali tebal selut yang meliputi rumah mereka (bagi mereka yang masih punya rumah) bukan apa-apa berbanding duka yang menyelubungi jiwa.

Kehadiran aktivis sosial ‘Tamak Pahala’ Syed Azmi Alhabshi berkongsi kisah menguruskan bantuan banjir menjentik jiwa-jiwa petang itu.

Ketika itu, ruang parkir semakin dipenuhi pengunjung.

“Ada orang di Kelantan hubungi saya, tanya bila air (mineral) akan sampai? Ada orang perah selut untuk dapatkan air. Ini di Kelantan, di Malaysia,” ceritanya penuh emosi.

Terbayang tangisan anak kecil kelaparan dan kesejukan, tergambar riak duka ibu ayah memikirkan kelangsung-an esok hari, terpampang wajah adik-adik yang bakal masuk sekolah dalam keadaan seragam dan buku-buku sekolah tiada.

Sudah pasti memerlukan lebih ba-nyak bantuan daripada masyarakat. Siapa sangka bah besar itu memungkinkan rakyatnya kebuluran, kehilangan harta benda malah jiwa.

Realitinya – di hadapan mata, rakyat mengikut kepakaran dan minat masing-masing cuba menyalurkan bantuan.

aid1

Selain penulis terkenal, Faisal Tehrani  menyampaikan puisi prosa ‘Mek Bah’ yang sinikal seputar banjir, artis indie lain seperti Fazleena & The Lasykar, Sekumpulan Orang Gila (SOG) turut menjayakan acara.

Ada juga Second Combat, Iqbal M, Petak daud  & Friends dan lain-lain lagi yang menghiburkan pengunjung.

Begitulah petang itu. Santai, meriah, ada orang senyum-senyum, ketawa-ketawa, sembang-sembang, nyanyi-nyanyi tetapi sebenarnya, ada tangisan membanjiri hati.

Sikit atau banyak sumbangannya, kecil atau besar kelompoknya, itu soal nombor dua.
Tetapi yang pasti, mereka menunjukkan kesungguhan mengikut kecenderungan masing-masing untuk membantu meringankan derita mangsa banjir.

Ilmu, buku dan seni bersatu peduli untuk mangsa banjir, demi sebuah kemanusiaan.

* Gambar ihsan Dubook Presss


Pengarang :