Selangorkini
SELANGOR

Kempen ‘Saya Mula’ didik penjawat awam berjimat

Oleh: NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 27 JAN: Penjawat awam menyambut baik kempen ‘Saya Mula’ anjuran Kerajaan Negeri yang secara khusus mendidik sikap lebih prihatin dan berhemah dalam penggunaan peralatan elektrik dan air di pejabat.

Ketua Pembantu Tadbir, Bahagian Audit Dalam, Sulasmiwati Satari, 45 berkata kempen berkenaan menunjukkan Kerajaan Negeri serius memastikan setiap sen belanja mengurus dibuat dengan penuh berhemah dan bertanggungjawab.

SULASMIWATI SATARI, 45“Sebelum ini, usaha penjimatan utiliti telah pun dimulakan di pejabat kami menerusi amalan 5S yang mana pesalah akan dikenakan denda RM2 untuk setiap kesalahan gagal berjimat.

“Dengan kempen ‘Saya Mula’ sudah tentu kami akan lebih prihatin mempraktikan amalan berjimat ini,” katanya ketika ditemui Selangor Kini.

Sementara itu, Penolong Pegawai Belia dan Sukan, Majlis Sukan Negeri, Yusnaiza Noor Mohd Yusof, 34, berkata saranan Kerajaan Negeri untuk mengamalkan penjimatan ekoran kelembapan ekonomi tahun ini sebagai satu yang tepat pada masanya.

YUSNAIZA NOOR MOHD YUSOF“Kempen ini wajar dipraktikan dan hasil penjimatan itu nanti boleh disalurkan untuk perkara yang lebih sebagai persediaan menempuh ekonomi getir.

“Ia pendekatan menegur yang bijak, penjawat awam sedia maklum untuk berjimat dan mungkin sebelum ini sedikit leka,” katanya.

Pegawai Khidmat Pelanggan Bangunan SSAAS, Addila Masuon, 43, kempen itu bukan sahaja terpakai dalam menguruskan perbelanjaan jabatan, bahkan wajar dipraktikan di rumah untuk kelangsungan perbelanjaan bulanan yang lebih cekap.

ADDILA MASUON, 43“Suatu kempen bagus dan ia boleh dipraktikan di rumah dalam mendidik anggota keluarga terutamanya anak-anak berjimat menggunakan peralatan elektrik dan air.

“Walaupun usaha ini kecil, tetapi dengan keterlibatan semua pihak, hasilnya akan positif,” katanya.

EZY


Pengarang :