Selangorkini
NASIONAL

Mahkamah tolak saman kerajaan terhadap Bersih 3.0

ccsb-ads

KUALA LUMPUR 30 JAN: Mahkamah Tinggi hari ini menolak saman difailkan kerajaan terhadap bekas pengerusi bersama Bersih Datuk S. Ambiga dan 14 anggota jawatankuasanya berhubung perhimpunan Bersih 3.0.

Pada 15 Mei, 2012, kerajaan menyaman mereka atas dakwaan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April, 2012 telah mengakibatkan kerosakan harta awam.

Bersih 3.0 grafikDalam saman itu, ia memohon pampasan khas berjumlah RM110,543.27 sebagai kos untuk membaiki beberapa kenderaan polis, kos lain, faedah dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Ia juga memohon pengisytiharan bahawa para defendan, selaku penganjur perhimpunan Bersih 3.0, telah melanggar Seksyen 6 (2)(g) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana mereka mempunyai tanggungjawab, antara lain, memastikan perhimpunan itu tidak mengakibatkan kerosakan kepada harta awam.

Hakim Datuk John Louis O’Hara memutuskan dakwaan plaintif (kerajaan) tidak dapat dibuktikan berdasarkan keterangan dikemukakan di hadapannya dari segi keseimbangan kebarangkalian.
Beliau juga menolak tuntutan kerajaan bagi satu pengisytiharan, ganti rugi khas dan faedah.

BERNAMA


Pengarang :