Selangorkini
SELANGOR

Pilihan raya PBT kukuh demokrasi bukan kepentingan parti

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 4 FEB: Pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mampu memperkukuhkan sistem demokrasi di Malaysia dan tidak membabitkan kepentingan DAP.

Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming berkata, terdapat banyak tempat di kawasan bandar yang tidak mempunyai suara untuk diwakili di Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen bagi menyatakan masalah dan pandangan mereka.

Ong Kian Ming 01Katanya, sebagai contoh, pasti terdapat kumpulan yang akan mencalonkan ahli sendiri untuk melawan isu berbangkit seperti Lebuh Raya Kinrara-Damansara (Kidex) jika pilihan raya PBT dilaksanakan di Petaling Jaya.

“Itu bukan memihak kepada parti tertentu tetapi ia ‘grass root movement’ demi membantah projek yang memerlukan permohonan untuk dilanjutkan daripada PBT.

“Memang ada kumpulan yang akan mencalonkan dan berkemungkinan memenangi kerusi ahli majlis di kawasan bandar seperti di Petaling Jaya atau Subang Jaya. Ia tidak mewakili kaum tertentu sebaliknya isu termasuk alam sekitar dan pengangkutan awam,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyertai Forum Masyarakat Majmuk dan Demokrasi di Malaysia di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), di sini, semalam.

jalan sultan mbpjPakar strategi DAP itu juga berkata, pilihan raya PBT berupaya memberi peluang kepada rakyat majmuk untuk menyuarakan pandangan berbeza terhadap sesuatu perkara.

Beliau juga yakin tidak akan berlaku rusuhan kaum seperti yang didakwa kerana rakyat Malaysia kini semakin matang menerima pembaharuan.

“Apabila kerajaan Selangor, Pulau Pinang dan Kedah ditukar kepada Pakatan Rakyat (PR) pada tahun 2008, tiada perusuhan kaum berlaku. Saya yakin, rakyat Malaysia matang untuk menghadapi pilihan raya PBT tanpa melibatkan rusuhan serta boleh menuju kepada demokrasi matang,” katanya.

-NFN-


Pengarang :