Selangorkini
SELANGOR

Tanah runtuh di Puchong, kediaman penduduk nyaris musnah

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 10 MAC: Pemilik sebuah rumah teres dua tingkat di Taman Puchong Hartamas bernasib baik apabila rumahnya tidak mengalami kerosakan teruk ekoran kejadian tanah runtuh, semalam.

Kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.00 petang semalam itu dipercayai berpunca daripada hujan lebat sejak beberapa hari lalu sehingga menghakis cerun yang terletak kira-kira 10 meter di bahagian tepi rumah terbabit.

IMG-20150310-WA003Bagaimanapun, tanah runtuh itu hanya menimpa bahagian halaman rumah dan jalan raya tanpa menyebabkan kerosakan harta benda, kecederaan dan kehilangan nyawa.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, pihaknya sudah mengarahkan pemaju taman perumahan terbabit membina tembok penahan bagi mengelakkan kejadian sama berulang.

“Saya dah arahkan Jabatan Kejuruteraan membuat pemantauan secara berterusan disebabkan keadaan cuaca yang sering hujan,” katanya selepas mengadakan tinjauan ke kawasan terbabit.

IMG-20150310-WA030Katanya, kerja pembersihan tanah runtuh di dalam longkang dan di atas jalan raya sudah dilaksanakan MPSJ.

Selangor Kini difahamkan, cerun itu terletak di atas tanah rezab saluran paip Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

“MPSJ juga sudah memanggil pemaju dan Syabas untuk atasi isu ini. Notis sudah dikeluarkan,” katanya.

-NFN-


Pengarang :