Selangorkini
SELANGOR

1,023 pelajar SKJT terima anugerah kecemerlangan UPSR 2014

Oleh: NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 24 APR: Lebih 1,000 pelajar cemerlang UPSR 2014 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) seluruh Selangor akan diberi anugerah oleh Kerajaan Negeri.

Exco  Kemiskinan, Kerajaan Prihatin dan Pekerja Ladang, V Ganabatirau berkata, program tahunan terbabit diadakan bagi menghargai pelajar cemerlang berketurunan India, sekali gus membuktikan peranan kaum itu tidak pernah dipinggirkan.

“Ini antara program terbesar anjuran Kerajaan Negeri kepada pelajar berbangsa India di bawah peruntukkan anak pekerja ladang .

xavier UPSR tambang bas andalas mac17 02“Ia juga salah satu sebab kaum India begitu gembira dengan Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat. Walaupun program ini tidak melibatkan belanja besar, tetapi memberi makna cukup besar kepada kaum India,” katanya dalam sidang media, di pejabatnya, semalam.

Sekurang-kurangnya 1,023 pelajar berketurunan India yang memperoleh keputusan cemerlang dalam UPSR 2014 bakal menerima anugerah berbentuk wang tunai dan sijil penghargaan.

PC YB Ganabatirao (3)Majlis yang dijadualkan berlangsung di Dewan Jubli Perak itu, pada 3 Mei ini bakal menyaksikan 303 pelajar dengan keputusan 7A menerima saguhati RM200 serta sijil, manakala 343 (6A) mendapat RM150 serta sijil dan 377 (5A) RM100 serta sijil.

“Pada majlis itu, tiga SJKT dengan catatan keputusan UPSR terbaik akan diberikan wang saguhati. Johan menerima Rm10,000 sementara tempat kedua RM6,000 dan ketiga RM4,000.

“Lima tokoh guru akan dianugerahkan dalam kalangan guru SJKT yang sudah bersara. Mereka akan diberikan sijil perghargaan,” katanya.

-NFN-


Pengarang :