AGAMA SELANGOR

Dalang di sebalik desakan

Taman Medan menjadi tumpuan ramai baru-baru ini apabila heboh mengenai demonstrasi sekelompok orang yang mendesak supaya simbol agama bukan Islam di sebuah gereja, diturunkan. Wartawan AFIX REDZUAN mendapatkan pandangan Adun Taman Medan, Haniza Talha.

Mengapa demonstrasi itu dianjurkan dan siapakah dalangnya?

Motif (bantahan) adalah politik dan dalangnya Umno PJS (Petaling Jaya Selatan) ke-rana selepas diselidik, setiap individu itu, semua ada kaitan dengan Umno. Ada yang masih memegang dan tidak memiliki jawatan. Dalam demonstrasi itu, mereka mengaitkan saya selaku Adun tidak membuat kerja dan tidur.

Apa kena mengena saya dengan gereja itu tidak ada kena mengena sebenarnya. Kalau ingin membuka masjid atau gereja bukan berjumpa dengan saya. Ada agensi Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab memberi kelulusan dan pengesahan.

haniza-tahla_dewanIa bermotif politik. Tambahan pula, yang mengkritik saya adalah Munaliza Hamzah calon (Barisan Nasional) yang tewas dalam pilihan raya tahun 2008. Saya kira penganjuran bantahan hanya cubaan menaikkan semula nama beliau, bukannya untuk menjaga hak orang Islam.

Adakah peserta demonstrasi itu penduduk tempatan DUN Taman Medan?

Ya sebab saya kenal muka mereka dan bertemu setiap kali melawat kawasan sekitar DUN.

Sejak bila gereja itu berada di DUN Taman Medan?

Kalau penganut Kristian mahu membuka gereja, orang Islam membina masjid, mereka tidak bertanya kepada saya. Permohonan tidak pergi kepada saya. Jadi selaku Adun saya tidak tahu melainkan setiap permohonan perlu melalui saya.
Tambahan pula, ia berada di lot kedai yang banyak kosong bukannya taman perumahan. Saya sendiri tidak mendapat sebarang bantahan dan aduan sebelum itu.

Apakah tindakan bagi mengelakkan kejadian tidak berulang?

Apabila berlakunya kes sebegini, permohonan pembukaan rumah ibadat bukan Islam memerlukan garis panduan lebih jelas bagi mengelakkan kekeliruan.

Mungkin, ada syarat yang membolehkan sesebuah rumah ibadat dibuka seperti komposisi peratusan penduduk mengikut agama tertentu.

Sebagai contoh, pembinaan masjid. Perlu diketahui jumlah kariah sebelum dibangunkan. Bukannya dibina sesuka hati. Perlu jelaskan syarat untuk dipenuhi supaya tidak lagi timbul pertikaian.

20150418222642Saya menasihatkan semua yang terlibat dalam insiden itu kembali kepada penghayatan Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad (SAW) dan tinggalkan perbuatan bertentangan dengan ajaran agama.

Dari segi pecahan kaum, adakah kewajaran untuk pembinaan gereja?

Saya tidak tahu jumlah gereja dalam DUN Taman Medan. Dari segi pecahan majoriti penduduk secara keseluruhan, kaum Melayu lebih 60 peratus, diikuti India, Cina dan lain-lain.

Dalam konteks pengundi, kawasan saya dipecahkan kepada dua bahagian, satu majoritnya Melayu dan India sementara kawasan lain Cina dan lain-lain. Di kawasan bantahan gereja kebanyakan kaum Me-layu dan India.

Pandangan terhadap penglibatan Datuk Abdullah Abu Bakar, abang kepada Ketua Polis Negara dalam demonstrasi itu?

Beliau mengaku sebagai Ke-tua Kampung. Jelas berbohong kerana tidak wujud kampung di Taman Medan. Beliau juga antara seorang Ketua Cawang-an Umno di PJS.

Pandangan terhadap kebimbangan orang awam mengenai lambang salib sedangkan pengimarahan masjid dan surau giat dijalankan?

Ini pandangan kumpulan Umno yang tidak faham tentang peranan dan tanggungjawab mereka sebagai penganut agama Islam terhadap agama lain. Perihal cara bergaul dan melayani mereka termasuklah kehendak yang boleh dipenuhi atau tidak.

Mungkin ilmu mereka belum sampai ke tahap itu. Berdasarkan kefahaman yang cetek, mereka mengambil tindakan kurang tepat. Kesannya pandangan orang luar terhadap Islam tercemar.

Mereka beranggapan akidah umat Islam terlalu rapuh, hanya dengan ada gereja dan menggantung salib, akan membuatkan umat Islam berpaling dari Islam. Sikap keterlaluan itu memberi persepsi negatif muslim. Kini, muslim dilihat sebagai taksub dan ekstrem sehingga menghalang bukan Islam mengamal agama masing-
masing.

Wajarkah kejadian itu disiasat mengikut Akta Hasutan?

Kalau Menteri Dalam Ne-geri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sendiri mengatakan ia satu hasutan, maka beliau lebih arif dalam perkara ini. Saya tidak menjaga hal ehwal berkenaan kerana bukannya menteri.


Pengarang :