Selangorkini
NASIONAL

Penduduk Permatang Pauh mahu PKR kekal menang

Oleh: NORHAYATI UMOR

PULAU PINANG, 24 APR: Penduduk tempatan terus menanti siapa yang bakal bertanding bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh, menjelang penamaan calon, pada 25 April ini.

Harapan tinggi pasti ada terhadap calon yang bakal bertanding merebut kerusi panas yang juga kubu kuat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri ANwar Ibrahim, sejak 1982.

Bagi Johar Ahmad, 60, dia berharap siapa juga calon yang dipilih PKR akan dapat menewaskan Barisan Nasional (BN).

PRK-P44“Saya tidak kisah siapa juga yang diletakkan asal PKR menang dan Umno jatuh. Tidak kira Wan Azizah (Datuk Seri) atau sebaliknya yang penting lawan Umno habis-habisan,” katanya ketika ditemui Selangor Kini.

Sementara itu, suri rumah, Samsiah Mat Ismail, 48, berkata calon yang menang diharap dapat membawa Permatang Pauh jauh ke hadapan.

“Moga beliau dapat membawa perubahan lanskap pembangunan kepada penduduk di sini. Tidak kisah siapa calon, janji PKR menang,” katanya.

Manakala, Abdul Razak Abdullah, 54, pula menganggap pembangunan yang ditinggalkan bekas Ahli Parlimen sebelum ini sudah mencukupi.

“Apa yang ditinggalkan Datuk Seri Anwar sudah cukup. Apa yang kita mahu adalah kepedulian kepada rakyat dan itu yang dilakukan beliau selama ini.

Anwar“Kalau boleh kami mahu PR mengekalkan kerusi parlimen ini,” katanya.

Sementara itu, suasana sekitar Permatang Pauh masih lagi tenang menjelang penamaan calon.

Tinjauan Selangor Kini sekitar pekan di tiga DUN kawasan berkenaan juga mendapati penduduk menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

Antara lokasi tinjauan adalah Permatang Rawa, Permatang Batu, Berapit, Pekan Permatang Pauh, Samagagah dan Mengkuang Semarak, bahkan beberapa pondok keselamatan polis juga sudah tersedia di setiap kampung.

-NFN-


Pengarang :