Selangorkini
SELANGOR

Maahad Tahfiz Integrasi Sains & KAFA Menengah dibina setiap daerah

Oleh: NAEEM RAFFI

KLANG, 24 APR: Selangor komited mewujudkan Maahad Tahfiz Integrasi Sains dan Sekolah Kafa Menengah di setiap daerah di negeri itu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, rancangan itu bersandarkan kepada permintaan tinggi selain melahirkan modal insan berilmu duniawi dan pegangan agama yang mantap dalam menjana kemajuan Selangor.

“Kita sudah mengenal pasti beberapa tapak sesuai untuk membina maahad tahfiz antaranya di Bukit Jelutong dan Kuala Selangor. Masing-masing dalam keluasan 10 ekar.

murid tahfiz 25 julai 01“Projek ini, kita jadual akan dilaksanakan menjelang tahun hadapan dalam RMK-11.

“Soal pembinaan bukan suatu kekangan besar buat Kerajaan Negeri, sebaliknya sumber tenaga pengajar. Kita masih kekurangan guru akademik khususnya dalam mata pelajaran sains dan matematik tambahan,” katanya selepas lawatan rasmi ke Pejabat Agama Islam Daerah Klang, di sini, hari ini.

Hadir sama, Pegawai Tadbir Agama Daerah Klang, Jamali Mohd Adnan dan 56 Guru Besar Sekolah Rendah Agama (SRA) serta Ketua Guru KAFA daerah Klang.

YB Yunus di Dialog bersama kakitangan Pejabat Agama Islam Daerah Klang (1)Sehingga kini, Kerajaan Negeri sudah mewujudkan Maahad Tahfiz Intergrasi Sains di tiga buah daerah.

Sementara, sebuah lagi Maahad Tahfiz Integrasi Sains di Bagan Lalang, Sepang kini dalam proses pembinaan dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2016.

“Selepas siapnya Maahad Tahfiz keempat ini, kita mampu mengambil 300 pelajar setiap tahun, namun belum cukup menampung permintaan yang tinggi. Tahun ini sahaja, lebih 4,000 pelajar SRA mendapat mumtaz (cemerlang),” katanya.

-NFN-

 


Pengarang :