Selangorkini
SELANGOR

Tukar Kerajaan Persekutuan, mansuh tol Batu Tiga

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 16 APR: Isu tol Batu Tiga berlarutan tanpa jalan penyelesaian apabila Kerajaan Persekutuan ‘endah tak endah’ berkenaan bantahan masyarakat yang mahu ia dimansuhkan.

ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail berkata, lebih mengecewakan apabila kontrak syarikat konsesi yang tamat tahun ini disambung tanpa  alasan kukuh sehingga 2035.

“Kerajaan Persekutuan harus memberi jawapan dan kena terbuka berhubung kenaikan atau sambungan itu atas dasar apa serta ke mana wang  disalurkan?

plaza tol“Isu ini sering saya bincangkan bersama Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, sehingga dibawa ke sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) tetapi tiada jalan penyelesaiaan selain menukar Kerajaan Persekutuan,” katanya kepada Selangor Kini.

Rodziah berkata, perkembangan semasa turut mendukacitakan apabila tol itu tidak lagi mempraktikkan sistem bayaran tunai yang menyusahkan pengguna.

“Saya nampak yang tidak rasional kalau konsesi itu tamat pada 2015 seperti janji pada permulaan pembinaan. Kenapa kontrak mesti disambung?

“Kalau bercakap soal banjir, apakah wang dikutip itu membantu menyelesaikan masalah berkenaan kerana bukan sahaja tol Batu Tiga tetapi Sungai Rasau turut menghadapi masalah sama,” katanya.

-NFN-


Pengarang :