Selangorkini
SELANGOR

Kesihatan warga kerja tingkat khidmat cemerlang MBSA

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 6 MEI: Penjagaan kesihatan adalah aspek penting yang ditekankan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) membabitkan kakitangan di semua peringkat.

Atas dasar itu, MBSA mengajurkan program Mingguan Kesihatan yang disertai 1,000 kakitangan dalam usaha memberi pendedahan berkenaan kepentingan penjagaan kesihatan, pada 5 Mei lalu.

IMG_1484Timbalan Pengarah Jabatan Korporat & Pembangunan Komunitinya, Shahrin Ahmad berkata, warga kerja MBSA diberi peluang memeriksa kesihatan secara percuma dan mendapatkan khidmat nasihat pakar.

“Program ini dianjurkan kerana kebanyakan warga kerja MBSA terlalu sibuk melaksanakan tugas seharian hingga idak berkesempatan membuat pemeriksaan kesihatan.

“Antara pemeriksaan yang disediakan seperti pemeriksaan tekanan darah, berat badan seimbang atau ‘BMI’, kadar gula dan tahap kolestrol dalam darah serta pemeriksaan khas wanita iaitu ‘pap-smear’,” katanya dalam kenyataan media.

Shahrin berkata, MBSA juga menyediakan Program Klinik Bergerak oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga (LPPKN).

IMG_1600“Antara perkhidmatan ditawarkan adalah pendaftaran mammogram untuk kakitangan wanita yang berusia 35 hingga 40 tahun, vaksinasi Human Papillomavirus atau ‘HPV’ dan urutan kaki secara percuma.

“Turut hadir, Ustaz Don Daniyal Biyajid yang menyampaikan ceramah Pemakanan Berdasarkan Sunnah Rasulullah SAW dan aktiviti derma darah dianjurkan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Beliau berkata, program itu dilihat memberi manfaat kepada warga MBSA meningkatkan kualiti kerja, sekali gus memberi perkhidmatan terbaik kepada penduduk Shah Alam.

-NFN-


Pengarang :