Pak Samad, Ambiga bicara isu kepentingan bahasa 14 Jun | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Pak Samad, Ambiga bicara isu kepentingan bahasa 14 Jun

SHAH ALAM: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said dan bekas Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan akan menjadi panel forum yang membicarakan isu kepentingan bahasa Melayu.

Mereka bakal berbuat demikian forum anjuran Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) di Rumah Kavyan, Taman Sri Muda, Shah Alam jam 9 hingga 11 pagi pada 14 Jun ini.

Kedua-dua tokoh itu akan berkongsi pandangan berdasar pengalaman masing-masing dalam acara kendalian Presiden Kavyan, Uthaya Sankar SB selaku pemudah cara.


loPak Samad akan memperkata topik ‘Mengapa Saya Perjuangkan Bahasa Melayu?’ manakala Ambiga memperkata ‘Mengapa Saya Mahu Menguasai Bahasa Malaysia?’

Pak Samad ialah Penasihat Agung Kavyan sejak 2003 yang lantang mengkritik pemerintah dan kuasawan menerusi karya dan ceramah.

Beliau juga dijadual merasmikan Rumah Kavyan yang menjadi pusat aktiviti bahasa, sastera, kebajikan, seni dan budaya serta menempatkan perpustakaan mini.

Ambiga pula lantang dalam isu hak asasi dan ketelusan pilihan raya dan mendapat pengiktirafan antarabangsa menerusi International Women of Courage Award (2009) dan Chevalier de Lagion d’Honneur (2011).

Orang ramai boleh melayari www.kavyan.blogspot.com untuk maklumat

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION