Selangorkini
NASIONAL

RMK-11 hanya ilusi jika ketirisan tak diatasi

Oleh: HAFIZAN TAIB

KUALA LUMPUR, 25 MEI: Kerajaan Persekutuan perlu mengatasi pelbagai masalah ketirisan dan penyalahgunaan kuasa bagi merealisasikan segala perancangan dirangka dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).

Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkata, pelaksanaan RMK-11 bakal gagal kerana sebahagian besar perancangan RMK-10 juga tidak dapat ditunaikan.

RMK-11“Dalam RMK-10 pun gagal. Bagaimana nak dilaksanakan perancangan dalam RMK-11? Maka, sebab itu saya anggap ia hanya satu ilusi,” katanya kepada Selangor Kini di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Beliau berkata, perancangan RMK-10 terbantut disebabkan masalah kebocoran, rasuah dan tidak telus undang-undang yang banyak.

Katanya, sebahagian besar perancangan dalam RMK-10 mampu mampu dilaksana jika kerajaan serius menangani segala masalah itu dengan peruntukan yang cukup.

johari abdul parlimen 01“Tindakan perlu adil dan terbuka dengan segala sistem dijalankan dengan telus. Ruang perlu diberi dengan kerajaan bersedia menerima kritikan awam seperti di Indonesia dan dengan sendirinya peningkatan ekonomi berlaku,” katanya.

Johari berkata, perancangan seperti RMK penting bagi menentukan hala tuju negara.

“Saya tiada masalah dalam rancangan RMK setiap lima tahun ini. Isunya, kita tiada pemantauan dalam setiap perancangan yang dibuat,” katanya.

-NFN-


Pengarang :