Selangorkini
SELANGOR

Agihan Free Market perlu diperlu ketat

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 13 JUN: Penganjuran Free Market Lembaga Zakat Selangor (LZS) satu usaha yang bagus dalam usaha membantu golongan asnaf namun kaedah pelaksanaannya perlu dipantau lebih ketat.

Ibu tunggal empat cahaya mata, Rozita Ishak, 55, berkata, dia yang hadir di perkarangan ibu pejabat LZS sejak pagi hanya berjaya mendapat sehelai tudung sahaja.

asnaf aKatanya, tiada pihak mengawal pengambilan barangan yang disumbangkan hingga warga tua sepertinya tidak mempunyai peluang.

“Kita mendengar arah, dia suruh ke tepi tetapi orang lebih muda akhirnya menyelinap dan mengambil semua barang. Tiada apa yang tinggal untuk kami.

“Orang biasa pun datang ambil barang kerana ia konsep terbuka. Ada juga orang Indonesia, malangnya asnaf tak dapat apa.

“Tetapi, saya bersyukur LZS ada usaha seperti ini. Sekurang-kurangnya dapat bantu orang susah seperti kami, alhamdulillah,” katanya.

Sementara itu, Badrul Hisham Hunimin, 39, memuji usaha LZS membantu golongan asnaf terutama dalam keadaan ekonomi yang tenat pada masa ini.

“Dengan adanya Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), memang tak cukup untuk menampung keperluan kami suami isteri dan lima anak yang masih kecil.

“Jadi, bagus ada inisiatif seperti hari ini. Saya memang fokus mendapatkan keperluan anak seperti pakaian,” katanya.

-NFN-


Pengarang :