Selangorkini
SELANGOR

Gagal capai 70% Qlassic, kontraktor tak dapat tender PKNS

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 JUL: Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) tidak akan berkompromi dengan kontraktor yang gagal mencapai 70 peratus dalam Sistem Penilaian Kualiti Dalam Pembinaan Hartanah (Qlassic).

Timbalan Pengurus Besar (Teknikal) PKNS, Datuk Abdul Ghani Hashim, berkata peratusan KPI 70 peratus Qlassic itu ditetapkan bertujuan mengenal pasti kontraktor berkualiti dan berwibawa.

“Kita tidak akan memberikan tender kepada kontraktor yang gagal. Dalam pembahagian tender, PKNS tidak berkompromi.

pkns1“Kita mahu pelanggan berpuas hati, sebab itu PKNS menyediakan produk mencapai tahap kualiti tinggi,” katanya, di sini, semalam.

Ghani berkata, jika kontraktor tidak mencapai 70 peratus, maka jumlah pembayaran kontrak kepada mereka akan ditolak sebanyak tiga peratus.

“Semua projek PKNS wajib melepasi tahap Qlassic kecuali perumahan kos rendah dan rumah mampu milik. Dengan adanya Qlassic, ia memberi kelebihan kepada kami untuk menjual projek perumahan,” katanya.

LOGO-PKNSAntara projek yang mencapai Qlassic di Shah Alam adalah Ayu Impian di Alam Nusantara, Kristal View (Seksyen 7), Divina (Seksyen 24) dan Pinang Height (Seksyen 18).

“Empat projek ini habis dijual walaupun belum siap sepenuhnya,” katanya.

Sejak 2011, PKNS mewajibkan standard Qlassic yang dijadikan garis panduan untuk projek perumahan sederhana dan tinggi.

Dengan Qlassic, nilai hasil kerja antara projek pembinaan dapat dibuat melalui sistem pemarkahan yang ditetapkan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) iaitu mencapai 70 peratus.

-NFN-


Pengarang :