Selangorkini
EKSKLUSIF

LZS sasar institusi zakat terbaik dunia

Oleh: AFEEQA AFEERA

Aspek ketelusan dan kredibiliti menjadi pegangan Lembaga Zakat Selangor (LZS) dalam memastikan institusi itu terus cemerlang berkhidmat kepada masyarakat. Walaupun dipalit pelbagai kontriversi, LZS terus berdiri utuh meng-hadapi cabaran demi membuktikan mereka adalah yang terbaik dan berada di landasan betul.

Ikuti temubual wartawan Selangor Kini, AFEEQA AFEERA bersama Ketua Pegawai Eksekutif LZS, HUSSIN MOHD ALI bagi membincangkan isu berkenaan dengan lebih mendalam.

Apakah misi dan visi yang dibawa ketika menerajui LZS?

Saya diberi tanggungjawab untuk membawa LZS ke tahap seterusnya dengan menjadi peneraju zakat setanding peringkat global.
LZS_4853Itu yang perlu dilaksanakan dalam tempoh ditetapkan. Saya mempunyai kontrak selama tiga tahun dan akan cuba realisasikan dalam tempoh itu.

Penambahbaikan yang dijangka berlaku dalam LZS?

Kelemahan yang ada adalah kurangnya maklumat bagaimana agihan zakat dilakukan. Jadi, sebab itu ada isu berkait dengan kemelaratan dan manusia di luar sana yang tuding jadi kepada LZS.

Bila saya berkhidmat di sini, program-nya sangat banyak tetapi kita tidak berkomunikasi dengan masyarakat hingga mereka tidak tahu bagaimana duit itu diagihkan.

Mereka fikir kita hanya simpan duit pembayar zakat dan melakukan perkara tidak menentu tetapi sebenarnya setiap kali wang zakat diterima, kita agihkan pada tahun sama.

Melainkan jika ia dikutip pada Disember, maka agihan dilakukan pada tahun berikutnya.
Setiap agihan wang zakat perlu diagihkan sebelum bulan Jun atau harus selesai selewat-lewatnya Jun tahun berikutnya.

Kita akan menggunakan semua saluran yang ada terutama media arus perdana termasuk media sosial supaya impak itu dapat dimaksimakan sebaik mungkin. Kesannya ada, bahkan sambutan daripada orang ramai turut meningkat.

Sasaran kutipan zakat tahun ini RM615 juta, sejauh mana prestasi atau usaha LZS untuk mencapainya?

Dari segi kutipan, LZS mampu mencapai sasaran yang ditetapkan berdasarkan kerja kuat semua kakitangan. Tetapi, strategi tahun ini adalah menumpukan kepada agihan dan menghebahkan kepada orang ramai supaya mereka yakin membayar zakat di LZS.

Apabila wang zakat diagihkan secara sistematik dan melalui proses pengauditan teliti, maka secara tidak langsung mereka akan tergerak hati untuk terus membayar di LZS kerana kita adalah organisasi yang sistematik daripada segi pengagihan.

Bagaimana agihan zakat untuk golo-ngan asnaf pada tahun ini?

Sehingga Mei lalu, sebanyak RM224.7 juta zakat sudah diagihkan kepada asnaf melibatkan 41,568 keluarga seluruh Sela-ngor. Kita menyantuni mereka melalui lima program pembangunan utama iaitu sosial, ekonomi, pendidikan, insan dan institusi agama.

Aspek sosial lebih kepada keperluan asas seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal iaitu lebih 13,000 keluarga sudah dibantu. LZS akan pergi ke pelusuk daerah untuk hantar sendiri bantuan secara bulanan.

DSC_8515Aspek kesihatan pula merujuk kepada rawatan di hospital seperti dialisis dan 2,500 pesakit asnaf sudah dibantu tahun lalu dengan jumlah itu dijangka akan terus meningkat.

Bantuan ekonomi memupuk kepada kemahiran berniaga melalui makan gaji atau pengusahaan sendiri. Asnaf akan diberikan bantuan antara RM5,000 hingga RM30,000 yang tidak perlu dibayar semula.

Pembangunan pendidikan lebih kepada generasi kedua yang ingin melanjutkan pelajaran sama ada dalam atau luar negara. Malah, asnaf yang berminat untuk menyertai kursus kemahiran juga boleh turut memohon.

Pembangunan insan lebih kepada keagamaan yang perlu seiring dengan pembangunan fizikal untuk membentuk sikap lebih baik. Sebab itu, kita bekerjasama dengan kariah masjid untuk pantau asnaf.

Ini untuk menjawab kenyataan Exco Agama, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi bahawa 70 peratus asnaf tidak solat dan kita tidak nafikan. Mereka ini bukan sahaja miskin fizikal tetapi miskin jiwa. Yang ini perlu kita sama-sama bantu.

Institusi agama pula merujuk kepada maahad tahfiz, masjid dan surau. Kita bantu mereka dengan memberi peruntukan sehingga RM50,000.

Berapakah sasaran LZS untuk menarik asnaf keluar daripada kepompong kemiskinan?

Setiap tahun, sasaran LZS adalah membawa 200 keluarga asnaf keluar daripada kemiskinan kerana adakala mereka sudah keluar tetapi kembali menjadi asnaf. Walaupun mereka sudah mampu berdikari, kita pantau dalam tempoh enam bulan hingga setahun dan kalau betul stabil baru dikeluarkan daripada kelompok asnaf.

Kita pantau sampai mereka sendiri yakin. Kebanyakan daripada asnaf sebenarnya malu untuk menerima zakat kerana sifat rendah diri dan jiwa mereka halus.

LZS menubuhkan Skuad Jejak Kemiskinan untuk mencari asnaf. Paling susah adalah menjejak miskin bandar kerana mereka tinggal di rumah batu tetapi kita tidak tahu bagaimana kehidupan mereka.

Kebanyakan kes asnaf dilaporkan pihak luar yang menjadi ejen penyampai maklumat kepada LZS. Sebab itu kita sangat memerlukan saluran itu. Tolong kami bantu asnaf.

Sehingga kini, adakah LZS masih berdepan isu wang zakat tidak sampai kepada pihak sepatutnya?

Saya tidak boleh nafikan dakwaan itu masih lagi berlaku sehingga hari ini. Cuma, isu itu ditimbulkan mereka yang mengambil wang zakat tanpa berurusan secara terus dengan LZS iaitu melalui orang tengah.

_MG_1597Saya minta tolong kepada semua pihak supaya baca segala maklumat yang dipaparkan di laman web LZS supaya mereka faham dan kemudian baru kritik.

LZS amat menitikberatkan aspek ketelusan dan kredibiliti pengagihan serta meletakkan prosedur amat ketat dalam mengawasi perbelanjaan.

Kita memiliki pengawasan dan pemantauan dari semasa ke semasa antaranya Majlis Fatwa Selangor, 13 jawatankuasa LZS yang mengawal selia perjalanan organisasi, audit dalaman LZS, audit kualiti dalaman LZS, audit luar dan Jabatan Audit Negara.

LZS tidak pernah tertinggal dalam mendapat sijil bersih setiap kali audit dilakukan. Kita juga siarkan penyata akaun yang diaudit di media arus perdana.

Jika asnaf memerlukan bantuan kecemasan, adakah LZS mempunyai wang simpanan segera?

Kita mempunyai kaunter ekspres untuk beri bantuan sehingga RM500 tidak kira sama ada seseorang itu layak atau tidak menerima zakat. Bantuan itu diberikan sementara menunggu siasatan dibuat dalam tempoh 14 hari.

Proses siasatan perlu menjalani beberapa prosedur seperti temubual bersama pemohon dan mereka perlu bermastautin di Selangor.

Sesiapa sahaja yang berada dalam kesusahan akan diberikan bantuan ekspres ini. Kita meraikan semua jenis masalah yang ada tetapi yang paling popular adalah bantuan pembangunan pendidikan.

Bagaimana dengan kutipan zakat fitrah di Selangor sepanjang Ramadan?

Tahun ini, LZS mensasarkan kutipan zakat fitrah RM21.5 juta dengan mempelbagaikan medium iaitu melantik 2,422 amil fitrah seluruh negeri.

Orang ramai juga boleh menunaikan zakat fitrah di 26 cawangan LZS, di sam-ping beberapa pasar raya terpilih sekitar Lembah Klang dan sepuluh institut pengajian tinggi (IPT).

Free Market Lembaga Zakat Selangor (15)Kemudahan pembayaran zakat fitrah turut disediakan melalui sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan kerjasama syarikat telekomunikasi Digi yang terbuka kepada pelanggan pra-bayar dan pasca bayar.

Tahun lalu, kita dapat kutip sehingga RM400,000 zakat fitrah melalui SMS.

Apakah harapan untuk memastikan LZS kekal cemerlang dalam jangka masa panjang?

Saya ingin menjadikan LZS seperti Tabung Haji terutama daripada segi imej kerana institusi itu mempunyai pengurusan jemaah haji terbaik di dunia. Kita juga mahu LZS sama ada daripada segi kutipan atau agihan menjadi yang terbaik di dunia.

Tiada lagi institusi zakat di mana-mana negara yang betul-betul kukuh seperti LZS kerana kita mendahului daripada segi kutipan dan agihan zakat. Kita mahu kekalkan perkara itu dan beri keyakinan kepada masyarakat supaya membayar zakat di Selangor.


Pengarang :