Selangorkini
NASIONAL

Dedah ISIS plot zionis, ketua projek keselamatan Belanda digantung kerja

SHAH ALAM, 29 OGOS: Ketua Projek Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan Belanda, Yasmina Haifa digantung kerja oleh Kementerian Keselamatan dan Keadilan negara itu berikutan pendedahan ISIS adalah plot zionis/

Menurut laporan The Moroccan Times, Yasmina dikenakan tindakan itu selepas menulis tweet dalam bahasa Belanda berhubung perkara berkenaan.

Beliau menyatakan dalam twitter bahawa kumpulan pengganas ISIS dipimpin Abu Bakr Al Baghdadi tidak wujud dan ia adalah plot zionis untuk merosakkan imej Islam.

haifaTweet itu diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris berbunyi ‘ISIS has nothing to do with Islam. It is a preconceived of sake of the truth. Now it is up to us to understand’ bermaksud ISIS tidak ada kena mengena dengan Islam. Ia adalah pendahulu demi kebenaran. Kini ia terpulang kepada kita untuk memahami.

Penganalisis politik percaya bahawa Yasmina mungkin mendapat dokumen rahsia menunjukkan ISIS ditaja zionis terutama berkait rapat dengan tugasnya di pusat berkenaan dan pekerjaan beliau juga tidak memerlukannya membuat sebarang maklumat kepada awam.

“Kerana komen itu berkenaan dengan kerja NCTV dan Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan, ini akan membawa kita untuk menggantung beliau dari NCSC/NCTV dengan segera.

“Namun, laporan ini tidak pergi ke arus perdana dan sangat sedikit pihak memakluminya walaupun mungkin mendapat akibat besar dan dalam salah satu wawancara difahamkan Haifa memberitahu Radio Belanda 1: “Saya tmengambil peluang untuk menyatakan diri saya”. Jelas apa dinyatakan adalah karut.

ISISLaporan penganalisis mempercayai Yasmina pemberi maklumat seperti Edward Snowden atau Chelsea Manning, namun etika beliau tidak membenarkannya menyimpan rahsia.

Beliau mungkin mengelak daripada tertakluk kepada undang-undang tempatan seperti CFAA Amerika yang bertujuan untuk menutup mulut pemberi maklumat.

“Dia mengorbankan pekerjaannya. Dia bukan seseorang yang hanya akan berkata apa-apa seperti itu. Orang (yang bekerja di Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan Belanda) dipilih mengikut prosedur panjang dan sukar. Mereka perlu melalui banyak ujian untuk melihat kesesuaian mereka bekerja.

“Yasmina bukan pekerja biasa. Dia ketua projek, seseorang yang menyelia orang. Orang seperti ini tidak hanya membuka mulutnya dan berkata perkara tidak masuk akal. Mereka diajar untuk berfikir 10 kali sebelum mengeluarkan kenyataan,” kata sumber itu.


Pengarang :