NASIONAL

MB: Pegawai SPRM ditahan, kerjasama integriti ‘terganggu’

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 20 OGOS: Kerjasama antara Kerajaan Negeri dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam memastikan integriti pentadbiran terjamin ‘terganggu’ ekoran pegawai yang terbabit ditahan bersabit kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

azmin012Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkata pertemuan yang diatur tiga minggu lalu terpaksa ditangguhkan kepada tarikh lain bagi mengelak salah faham sesetengah pihak.

Katanya, pertemuan itu bertujuan memberi ruang kepada Adun untuk berbincang langkah terbaik memastikan integriti terjamin.

“Bagi memastikan nilai murni dipertahankan dalam semua pentadbiran, Kerajaan Negeri mahu menjalin kerjasama dengan SPRM dan pihak mereka setuju untuk turun ke Selangor.

“Namun, ia terbatal kerana SPRM diburu, dikejar dan ditahan. Untuk mengelakkan salah faham, pertemuan itu ditangguhkan kerana pegawai yang memberi taklimat berkemungkinan ada dalam lokap,” katanya ketika sesi penggulungan isu integriti yang dibangkitkan Yeo Bee Yin (DAP-Damansara Utama) dalam Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Mohamed Azmin (PKR-Bukit Antarabangsa), berkata Kerajaan Negeri dalam perbincangan untuk menubuhkan sebuah institusi integriti.

Katanya, cadangan itu kini giat dibincangkan bersama Centre to Combat Corruption and Cronyism (C4) bagi melaksanakan enakmen kawal urus integriti.

“Kita bercadang mengangkat sebuah pejabat integriti untuk diinstitusikan. Ketika ini, C4 sebagai badan bukan kerajaan (NGO) berbincang melaksanakan satu enakmen dan mengemukakan cadangan balas berkenaanlangkah perlu diambil.

“Ia adalah enakmen yang memberi mandat perundangan urusan integriti dalam Kerajaan Negeri. Kita juga sedang berbincang dengan Majlis Peguam Negara untuk melaksanakannya bersama mereka.

“Kita juga sedang meneliti jika negeri lain sudah mewujudkan cadangan ini dan boleh diambil contoh.

“Kerajaan Negeri sentiasa mengambil langkah proaktif. Contohnya, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersama 11 anak syarikatnya menandatangani Ikrar Integriti Korporat bersama SPRM dan Transparancy International,” katanya.

-NFN-


Pengarang :