Selangorkini
SELANGOR

Penduduk Puncak Alam mahu banjir kilat buruk tak berulang

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 17 OGOS: Banjir kilat yang berlaku baru-baru ini di kawasan Puncak Alam mengejutkan beberapa penduduk apabila laluan keluar masuk ditengelami air selepas hujan lebat melanda.

Eksekutif Pemasaran, Zahidah Mohd Padzil, 26, berkata musibah itu yang terburuk berlaku kerana sebelum ini tidak pernah berlaku banjir tinggi sehingga paras semeter.

“Penduduk di dalam kawasan Shah Alam 2 tidak dapat keluar, manakala saya yang ingin pulang ke rumah juga terkandas apabila laluan masuk ditenggelami air.

Puncak Alam“Diharap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Kerajaan Negeri segera mengambil tindakan supaya perkara sebegini tidak berulang,” katanya kepada Selangor Kini.

Eksekutif Sirim, Siti Linda Roslina Mustafa, 30, berkata, itu bukan pertama kali banjir berlaku di kawasan tersebut tetapi sudah banyak kali dan 11 Ogos lalu adalah yang paling teruk.

“Pihak bertanggungjwab perlu mengambil inisiatif mencari punca masalah ini berlaku kerana kita tidak jangka bila lagi hujan lebat akan turun, mungkin hari ini atau esok.

“Keselamatan penduduk perlu diutamakan terutama yang mempunyai anak-anak kecil dan warga emas,” katanya.

Manakala, Suri Rumah, Haslina Safian berkata, bukan sahaja laluan masuk ditenggelami, malahan perumahan dan Taska juga turut dinaiki air.

“Amat membimbangkan anak-anak kecil yang berada di Taska dan sekolah, kerana ibu bapa yang bekerja tidak tahu keselamatan anak terjamin.

“Saya berharapkan PBT lebih peka dan segara bertindak menyelesaikan masalah ini dari terus berulang,” katanya.

EZY


Pengarang :