Selangorkini
SELANGOR

Terus lahirkan modal insan berkualiti & integriti

Oleh : NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 8 OGOS: Sekolah aliran agama diyakini mampu melahirkan lebih ramai modal insan berkualiti, berintegriti dan produktiviti menerusi penekanan gabungan akademik dan ko-akademik dalam sistem pentadbirannya.

Exco Agama, Datuk Ahmad Yunus Hairi menyeru warga pendidik aliran berkenaan untuk terus berusaha membentuk jati diri pelajar seiring arus pembangunan.

Sekolah Agama“Pendidikan adalah industri terpenting mampu menyiapkan negara dengan barisan modal insan berkualiti.

“Disinilah peranan pendidik kerana mereka yang akan membentuk pelajar bagaimana membina jati diri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Ihtifal Ilmi Sekolah-sekolah Menengah Agama Peringkat Kebangsaan Kali Ke-2 di Dewan Sekolah Agama Menengah Tinggi Ampuan Jemaah Seksyen 11, di sini semalam.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Haris Kasim.

Ihtifal Ilmi berlangsung empat hari bermula 6 hingga 9 Ogos depan mengaksikan seramai 793 peserta mengambil bahagian membabitkan 13 negeri kecuali Sarawak.

IMG_2691Selangor buat julung kalinya menjadi tuan rumah menyediakan lima lokasi bagi sembilan kategori dipertandingkan iaitu Tilawah dan Hafazan al-Quran, Syarahan Bahasa Melayu dan Inggeris, Perbahasan ala Parlimen, Nasyid, Seni Khat dan Kuiz.

Penganjuran acara itu turut mendapat pujian Yunus berikutan komitmen berterusan mampu menjadikan sekolah aliran agama mendapat tempat dan menjadi pilihan dalam kalangan pelajar rendah untuk meneruskan pengajian menengah.

“Justeru, guru terlibat dalam proses pendidikan ini diharap tidak pernah kenal jemu berusaha dalam melahirkan pelajar hebat dan bersedia jasmani dan rohani untuk bekorban mempertahankan maruah agama, bangsa dan negara.

“Modal insan sebegini menjadi aset berharga sebagai generasi pelapis yang meneruskan pembangunan negara,” katanya.

EZY


Pengarang :