Selangorkini
SELANGOR

Lembaga pengarah tak tahu tol SPRINT naik

SHAH ALAM, 15 OKT : Isu kenaikan tol di Lebuh Raya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (SPRINT) tidak pernah dirujuk kepada lembaga pengarah untuk dibincang, kata Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa.

Katanya, keputusan itu bukan perbincangan bersama walaupun beliau adalah anggota lembaga pengarah SPRINT, bahkan tahu berkenaan kenaikan kadar tol berdasarkan surat daripada Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) yang diterima, kira-kira seminggu lalu.

sivarasa pc izzah 01“Surat itu menyebut Kerajaan Persekutuan tidak akan membayar pampasan kepada syarikat dan SPRINT boleh menaikkan kadar tol selaras dengan kadar yang tertera dalam surat itu.

“Kenaikan tol diumumkan syarikat dan tidak dirujuk terlebih dahulu kepada lembaga pengarah melalui pekeliling atau mesyuarat. Justeru, persoalan sokongan saya sebagai ahli lembaga pengarah untuk kenaikan tol tidak timbul langsung,” katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, Sivarasa berkata masanya tidak sesuai untuk kerajaan menambah beban rakyat di sebalik ketidakstabilan ekonomi hari ini ditambah dengan kenaikan harga barangan yang berterusan di samping pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), pada 1 April lalu.

“Pendirian saya adalah selaras dengan pendirian Kerajaan Selangor yang dipimpin Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

plaza tol“Justeru, saya akan menulis surat kepada Pengerusi SPRINT, Ir Yusuff Daud untuk memanggil mesyuarat khas lembaga pengarah bagi membincangkan dan mengkaji semula perkara ini.

“Saya juga sudah melaporkan perkara ini kepada Mohamed Azmin dan akan melaksanakan arahan lanjut daripada beliau,” katanya.

Lebih 10 lebuh raya sekitar Lembah Klang mula beroperasi dengan kadar tol baru yang menyaksikan kenaikan sehingga RM1.10.

Selain SPRINT, ia membabitkan Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK), Lebuhraya Maju Expressway (MEX), Lebuhraya Kajang-Silk, Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE), Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong (SMART).

Selain itu, Lebuhraya KL-Kuala Selangor (LATAR), Lebuhraya SungaiBesi (BESRAYA), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Kajang Seremban (LEKAS), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Cheras-Kajang (GRAND SAGA).

-NFN-


Pengarang :