Selangorkini
SELANGOR

MB: Pemaju & penduduk perlu bincang Lebuhraya DASH

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 5 OKT: Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali meminta semua pihak termasuk Lembaga Lebuhraya Malaysia dan pemaju supaya mengadakan perbincangan dengan penduduk dalam perlaksanaan projek Lebuhraya Damansara-Shah Alam (DASH).

Beliau berkata perbincangan itu perlu dilakukan sebelum sebarang keputusan dimuktamadkan.

“Pihak kita sudah bertemu dengan wakil penduduk, Ahli Parlimen, Adun dan beberapa pertubuhan. Sebahagiannya, ia dipersetujui kerana pada prinsipnya semua perlukan lebuhraya.

MB Azmin“Namun, terdapat jajaran dibantah penduduk kerana ia melalui kawasan perumahan. Jadi semua pihak perlu mengadakan perbincangan bersama penduduk dan berbincang sekiranya ada langkah alternatif diambil,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Kreatif Digital Selangor (SDCC), di I-City, di sini.

Mohamed Azmin sebelum ini, berkata dasar pentadbiran baharu ialah mesti mendengar suara rakyat dan keperluan rakyat, tambah lagi jajaran itu hanya di hujung yang perlu dipinda.

DASH merupakan lebuh raya bertingkat enam lorong dengan 12 persimpangan yang merentasi deretan rumah dan kedai di kawasan kejiranan, menghubungkan pengguna lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Sprint.

DASHBaru-baru ini, Adun Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran mendakwa projek DASH dikeluarkan daripada Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ2) bagi membolehkan kajian lanjut dilakukan susulan bantahan awam terhadap projek itu.

Beliau berkata, keputusan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) bukan untuk membatalkan, sebaliknya untuk memberi ruang dan peluang kepada semua pihak membuat keputusan jajaran.

EZY


Pengarang :