Selangorkini
SELANGOR

Pemetaan Strategik diyakini lebih efisien ‘ganyang’ denggi

Oleh: LIZAWATI MADFA

SUBANG JAYA, 22 OKT: Kaedah pemetaan strategik (Strategic Mapping) diyakini lebih efisien dalam membanteras penularan kes denggi berbanding kaedah cari dan musnah diamalkan sekarang.

Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh, berkata pihaknya bersedia mengaplikasi kaedah itu dikawasaannya jika pihak berkuasa tempatan (PBT) atau Kerajaan Negeri tidak dapat melaksana atas kekangan tertentu.

PC Hannah Yeoh cat 12 blok flat USJ 6 (3)“Bagaimanapun, pelan ini masih dalam kajian sebelum dilaksanakan di kawasan saya.

“Kerjasama antara badan bukan kerajaan (NGO) dengan persatuan penduduk bakal diadakan bagi menjayakannya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan Wakaf Komuniti Jalan SS15/2E, di sini, hari ini.

Sebelum ini, Hannah mencadangkan Kerajaan Negeri mengikut jejak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengaplikasikan kaedah itu yang dilihat lebih efektif mengurangkan kawasan panas denggi.

Beliau berkata, satu pembentangan kaedah terbabit akan dibentangkan di hadapan Jawatankuasa Alam Sekitar dan Pengindahan Bandar Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) sebelum November ini.

“Ia sudah dibentangkan di hadapan Timbalan Yang Dipertua dan beliau merasakan pembentangan di jabatan terbabit juga perlu dilakukan.

“Ini merupakan satu kaedah baru, jadi ia memerlukan masa untuk penilaian dan sebagainya,” katanya.

-nR-


Pengarang :