Selangorkini
NASIONAL

Tol naik mendadak, apa Kerajaan Persekutuan buat?

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 14 OKT: Kerajaan Persekutuan dilihat lemah dan terus gagal menangani masalah kenaikan tol di sekitar Lembah Klang.

Adun Kampung Tunku, Lau Weng San, berkata dalam sesuatu kes Kerajaan Persekutuan boleh menggunakan kaedah tertentu untuk mengambil balik lebuh raya yang ada.

KUALA LUMPUR, 19 Julai -- Keadaan Plaza Tol Gombak mula sesak pada waktu tengah hari tadi setelah sebahagian warga kota mula pulang ke rumah masing-masing untuk mula bekerja semula esok. --fotoBERNAMA (2015) HAK CIPTA TERPELIHARA KUALA LUMPUR, July 19 -- Gombak toll plaza was congested during the afternoon today as the city folks begin to return to their homes to start work again tomorrow. --fotoBERNAMA (2015) COPYRIGHT RESERVED

Katanya, langkah ini dapat memastikan kenaikan tol dikawal, dikurangkan atau dihapuskan terus.

“Seperti Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), pemegang konsesi sudah mendapat balik keuntungan mereka sejak mereka mula beroperasi kerana tempoh konsesi mereka sudah lama.

“Maka, ‘expropriation clause’ boleh digunapakai,” katanya.

Bermula 15 Oktober ini (esok), sebanyak 11 lebuh raya mula beroperasi dengan kadar tol baru.

Mengulas lanjut, Weng San berkata kerajaan juga boleh menggunakan kedudukannya untuk sekurang-kurangnya berunding semula dengan syarikat konsesi.

lau weng san pc 05 jul 01“Setelah tempoh tertentu apabila mereka sudah menjana keuntungan secukupnya, konsesi harus dibuka semula untuk ditender dalam pasaran terbuka supaya penender menawarkan kadar tol terendah diberi hak konsesi untuk sesuatu tempoh.

“Ini penting untuk memecah monopoli yang sedia ada,” katanya.

EZY


Pengarang :