Selangorkini
NASIONAL

Akuan sumpah Charles: Respon tergesa-gesa AG tak bertanggungjawab

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 27 NOV: Reaksi pantas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang menolak akuan bersumpah dibuat adik mendiang Timbalan Pendakwa Raya, Kevin Anthony Morais sebagai tidak bertanggungjawab.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, berkata Mohamed Apandi sepatutnya tidak tergesa-gesa menafikan tanpa menjalankan siasatan mendalam terhadap semua dakwaan yang dibuat dalam akuan bersumpah Charles Suresh Morais itu.

tian“Pemerintah tidak boleh menjawab begitu pantas kerana sudah tentu ini memerlukan siasatan rapi terlebih dahulu.

“Sepatutnya perlu ada respon bertanggungjawab oleh Peguam Negara atau Ketua Polis Negara. Respon tergesa-gesa tanpa merujuk balik dan siasatan teliti akan dilihat hanya untuk menafikan kenyataan keluarganya dan penglibatan Kevin dalam siasatan 1MDB semata-mata. Ini tidak wajar,” kata Tian Chua kepada Selangor Kini, hari ini.

Tian Chua turut menggesa pihak bertanggungjawab memanggil semula semua anggota keluarga Morais bagi membolehkan siasatan terhadap akuan bersumpah itu dijalankan.

“Pihak berkuasa perlu siasat dakwaan ini walaupun ada terdapat percanggahan dakwaan sesama adik beradik Kevin yang lain,” kata Tian Chua lagi.

Katanya, pihak berkuasa juga wajar memanggil semula mereka terbabit dengan siasatan pembunuhan pengasas AmBank Hussein Ahmad Najadi supaya siasatan semula dapat dijalankan.

Lim Kit Siang white 01Terdahulu, Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang turut mengesa pihak polis membuka semula kes pembunuhan Hussein bagi memastikan kematian Hussein tiada kaitan dengan skandal 1MDB.

Beliau membuat gesaan itu selepas pasukan khas menyiasat dakwaan penyaluran wang 1MDB ke akaun Perdana Menteri dilapor membekukan enam akaun berkaitan siasatan itu.

-nR-


Pengarang :