Selangorkini
NASIONAL

Dalang NFC dibebas namun rakyat tetap marah

Oleh: NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 24 NOV: Walaupun Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporations (NFC), Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dilepaskan dari tuduhan pecah amanah melibatkan RM49.7 juta, rakyat tetap tidak merelakan dana itu digunakan untuk membeli kondominium mewah.

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata, hal ini kerana pembelian dikatakan mengikut prosedur dan mendapat kelulusan mesyuarat lembaga pengarah NFC itu kekal sebagai perbuatan tidak bermoral apabila membeli aset mewah untuk kegunaan peribadi dengan menggunakan dana rakyat.

NFC- Shahrizat & Salleh“Saya semakin gusar kerana hari ini penyelewengan sudah menjadi kebal. Setiap kali kita mendedahkan, rakyat respon dengan kemarahan kepada pihak terlibat tetapi kerajaan jawab tidak salah kerana mengikut peraturan dan prosedur.

“Jangan terlalu ghairah berselindung sebalik alasan mengikut prosedur kerana rakyat menilai kewajaran perbelanjaan itu berlaku yang berkaitan moral keputusan itu dibuat, bukan sekadar prosedur diikuti atau tidak.

“Contohnya membeli jet mahal dengan perbelanjaan RM80 juta setahun memang tidak salah bila mengikut prosedur tetapi dari segi moral tetap salah kerana kenakan cukai kepada rakyat termasuk miskin tetapi dibelanjakan begitu rupa,” kata Rafizi dalam sidang medianya di Lobi Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Pada 12 Mac 2012, Mohamad Salleh didakwa melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan sejumlah wang untuk membiayai sebahagian pembelian dua unit kondominium di kompleks One Menerong di Bangsar.

Beliau juga dituduh melakukan kesalahan sama dengan memindahkan wang RM40 juta melalui satu cek ke dalam akaun syarikat National Meat Livestock Corporation pada 2009.

Bagaimanapun, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini melepas dan membebaskan Mohamad Salleh daripada dua pertuduhan pecah amanah itu.

EZY


Pengarang :