Selangorkini
SELANGOR

Gambar jadi mainan politik, BN tak hormat sistem kenegaraan

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 4 NOV: Selepas tujuh tahun, Barisan Nasional (BN) masih gagal menerima hakikat bahawa Kerajaan Selangor kini ditadbir Pakatan Rakyat (Pakatan) dengan diterajui Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Exco Pendidikan, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata BN juga menunjukkan sikap tidak menghormati sistem kenegaraan, suara rakyat dan institusi yang melantik Dato’ Menteri Besar.

nik nazmiKatanya, hal itu kerana BN tidak membenarkan pemimpin Kerajaan Negeri menghadiri majlis di sekolah dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) serta menggantung potret beliau di pejabat di bawah persekutuan.

“Mereka tidak hormat sistem kenegaraan. Tidak kira siapa menang, jika di Kerajaan Negeri kita letak dua gambar iaitu Perdana Menteri dan Dato’ Menteri Besar kerana mengiktiraf sistem ini.

“Kita berharap ada pengiktirafan sama. Takkan gambar menjadi isu besar kerana itu mencerminkan penghormatan kepada sistem yang ada, suara rakyat termasuk institusi yang terbabit dengan perlantikan Dato’ Menteri Besar,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari.

Nik Nazmi berkata, fikiran sempit pemimpin BN itu menjadikan golongan pelajar dan pendidik menjadi mangsa apabila tidak dapat menjalin kerjasama dengan banyak pihak untuk berkongsi idea bagi meningkatkan taraf pendidikan serta kemudahan pembelajaran di IPTA juga sekolah di negeri itu.

Terdahulu, Nik Nazmi dalam sidang medianya berkata, beberapa mahasisawa dikenakan tindakan oleh pengurusan IPT masing-masing apabila menjemput beliau dan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menghadiri satu majlis ilmu di sebuah universiti tempatan.

-NFN-


Pengarang :