Selangorkini
SELANGOR

Jadikan adat warisan dan tradisi jana ekonomi

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 24 NOV: Usaha memartabatkan dan mengenalpasti adat warisan dan tradisi diperhebatkan dalam usaha menjadikannya identiti untuk memperkasa ekonomi di negeri itu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata usaha itu juga bagi menambambah sumber pendapatan kepada rakyat yang terlibat dalam sektor itu.

Seni“Saya melihat sebahagian besar apabila identiti ini kita jadikan ia sebagai imej negeri kita dapat mempromosikan kepada msyarakat dalam dan luar Selangor.

“Disitu kita dapat membantu masyarakat luar bandar yang aktif dalam mengeluarkan produk tradisional dalam menjana pendapatan disamping memperkenalkan ke luar negara,” katanya kepada Selangor Kini.

Ahmad Yunus berkata, antara beberapa usaha yang dijalankan bagi mencari imej tradisi Selangor itu adalah aktiviti turun padang ke daerah seperti mengadakan Karnival 3K Kampungku Kesayanganku.

“Ia bertujuan bagi mencari keunikan yang terdapat setiap daerah untuk kita nilai dan jadikan ia sebagai imej negeri ini.

“Kerajaan negeri meneruskan usaha ini kerana ia bukan sahaja memberi manfaat kepada Selangor malahan kepada rakyat khususnya,” katanya.

Sebelum itu, Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari, berkata usaha dijalankan Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) itu membabitkan dengan beberapa kajian bagi mendapatkan rumusan.

“Contohnya tarian, makanan, busana, alat muzik, lagu atau apa sahaja dirasakan boleh jadi imej kesenian Selangor.

“Sebagai negeri termaju, Selangor mempunyai kepelbagaian kebudayaan dan kesenian ekoran menjadi tumpuan penduduk dari luar,” katanya.

EZY


Pengarang :